Kategorier
Google Säkerhet

Dubbel säkerhet med appen Google Authenticator

Appen Google Authenticator gör det enkelt att använda sig av tvåstegsverifiering när man loggar in på Gmail, Google Drive, Youtube och andra tjänster som är kopplade till ens Google-konto.

Innan vi går in på hur du aktiverar tvåstegsverifiering på ditt Google-konto och hur appen Google Authenticator gör användandet av detta supersmidigt så tänkte jag först förklara vad tvåstegsverifiering innebär och varför det är något vi bör använda oss av.

Hur fungerar tvåstegsverifiering?

Låt oss ta Gmail som exempel. Du surfar in på www.gmail.com eller öppnar din gmail-app och om du inte redan är inloggad så loggar du in genom att skriva in din mail-adress och ditt lösenord och vipps så är du inloggad. Med tvåstegsverifiering aktiverad krävs ytterliggare ett steg för att du skall kunna logga in på ditt konto. Utöver att skriva in mail-adress och lösenord så kommer Google kräva ytterliggare information av dig i form av en sifferkod som du antingen får via sms, ett röstsamtal eller mobilappen Authenticator.

Det spelar alltså ingen roll om någon annan har tillgång till din mailadress och ditt lösenord om dom (som i vårat exempel) inte heller har tillgång till din mobiltelefon och sifferkoden som du får ifrån den.

Det hela låter kanske en aning mer komplicerat och tidskrävande men det behöver det nödvändigtvis inte vara. Första gången du loggar in på en enhet kommer Google kräva en extra sifferkod men därefter kan man välja att slippa ange en sådan på samma enhet, exempelvis på ens dator och telefon. Men om någon skulle försöka logga in på ditt konto via en okänd och ej “godkänd” enhet så kommer Google att kräva en extra sifferkod. På så vis är du ändå skyddad trots att du inte behöver ange en extra sifferkod när du själv loggar in via dina enheter.

Vad händer om jag tappar bort min mobiltelefon?

Google har såklart tänkt på detta. Om du av någon anledning inte har tillgång till din mobil kan du med hjälp följande metoder ändå logga in på ditt Google-konto.

1. Lägg till alternativa telefonnummer. I inställningarna för tvåstegsverifiering av ditt konto kan du lägga till alternativa telefonnummer. Exempelvis kan du där ange en partners nummer och få säkerhetskoder skickade dit om det skulle behövas.

2. Skriv ut reservkoder. Du kan skriva ut reservkoder inuti inställningarna för tvåstegsverifiering. Dessa kan du använda om du inte har tillgång till din mobil av någon anledning. Se till att förvara koderna säkert.

3. Säkerhetsnyckel via en USB-enhet. Du kan beställa en speciell säkerhetsnyckel i form av en USB-enhet som du pluggar in i datorn för att verifiera dig istället för en sifferkod. Denna metod fungerar inte vid alla tillfällen. Klicka här för att läsa mer.

Såhär aktiverar du tvåstegsverifiering på ditt Google-konto

Vi skall nu titta på hur man aktiverar tvåstegsverifiering på sitt Google-konto och hur man använder sig av Authenticator för att få tillgång till sifferkoder när det behövs.

1. Börja med att ladda hem appen till din telefon. Klicka här för Android och klicka här för iPhone.

2. Surfa in på sidan för tvåstegsverifiering, antingen via telefonen eller datorn. Här blir du ombedd att logga in på ditt konto.

3. Följ instruktionerna på sidan, du kommer få fylla i ditt telefonnummer och ange en kod som du får via sms eller samtal.

4. När du har aktiverat tvåstegsverifiering och processen är klar välj då att konfigurera Appen Authenticator, detta gör du på samma sida som du befinner dig på när aktiveringen blev klar.

5. Sist men inte minst så skriv ut ett par reservkoder och förvara säkert om du av någon anledning inte skulle ha tillgång till din mobil.

Det var det hela. Nu kan du känna dig trygg och säker, härligt! Och det hela var ju inte så komplicerat heller. Efter att jag aktiverat detta på mitt google-konto fann jag mig själv i processen att aktivera tvåstegsverifiering på mitt Facebook samt Instagram-konto. Det känns helt enkelt rimligt att använda sig av denna funktion då man väl har vant sig vid tanken och kommit igång med det. En vanesak som så många andra saker här i livet.

Tack för att ni läste detta inlägg! Har ni några synpunkter eller frågor kring inlägget så tveka inte att skriva en kommentar nedan. Ha det bra!

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *