Tala in SMS med rösten på Android

Kvinna som tittar ner i sin smart-telefon.

Att tala in sms med rösten är ingen ny funktion men att vi pratar in våra sms är fortfarande inget som hör till vanligheterna. Röstigenkänningen i våra telefoner (tal till text) är nu bättre än någonsin och fungerar inte bara med engelska språket utan även riktigt bra på svenska.

Jag har testat tal till text på min Android-telefon (Samsung S6) och det hela fungerar som sagt riktigt bra. Telefonen förstår vad jag säger, så länge jag använder mig av vanliga ord och undviker slang och så länge jag pratar klart och tydligt. Att lägga till punkt, komma, frågetecken och andra symboler fungerar däremot inte för tillfället, i all fall inte med svenskt språkpaket installerat och med telefonens grundinställningar.

För er som redan nu vill veta hur man skriver in ett SMS med rösten så är det bara att scrolla ner till rubriken Såhär talar du in ett SMS på din Android lite längre ner.

Varför tala in meddelanden med rösten?

Att tala in SMS med rösten kan helt enkelt spara tid och ibland vara mycket enklare, speciellt om man skall skriva ett hyffsat långt SMS. Låt oss ta följande SMS som exempel:

"Hej Mamma Vilken tid var det nu middagen var Och skulle jag ta med mig något I alla fall så kommer det bli trevligt Ha det bra"

Med ovanstående SMS som exempel så sparar jag personligen cirka 15 sekunder per SMS på att tala in texten istället för att skriva den. Med 10 stycken sådana SMS per dag så sparar jag med andra ord in 150 sekunder eller närmare 3 minuter. Dag ut och dag in. Det är kanske inte jättemycket tid men många bäckar små ni vet,  och sedan så är det även mycket bekvämare. Förvisso tillkommer lite tid om jag manuellt vill lägga till punkter, frågetecken och andra symboler men men det är inte alltid nödvändigt.

Ett annan stor fördel med att tala in SMS är när man inte kan skriva, exempelvis när man kör bil. I denna text går vi inte in på hur man säger till mobilen att skicka ett SMS till en viss person för att sedan tala in vad som skall skrivas men som ni vet är detta redan fullt möjligt med röststyrda assistenter i våra telefoner så som Google Assistent, Samsung Bixby och Alexa från Amazon.

Såhär talar du in ett SMS på din Android

Följ nedanstående steg för att tala in och skicka ett SMS med din röst. Skärmdumparna är tagna ifrån min Samsung S6 och menyerna kan se något annorlunda ut beroende på telefon. Processen för att tala in ett textmeddelande är mer eller mindre samma vare sig du använder dig av SMS, Messenger, Whatsapp eller annan tjänst.

Steg 1.

(Bild finns nedanför varje text-stycke i kommande steg)

Öppna din meddelande-app och klicka dig in på en SMS-konversation. Håll inne knappen till vänster om mellanslag i cirka en sekund och släpp därefter, nu får du upp en meny med ett antal alternativ, klicka på mikrofon-symbolen och fortsätt till steg 2.

Skärmdump på menyn där mikrofon-funktionen finnes.

Menyn där mikrofon-symbolen finns.

Steg 2.

När din telefon ser ut som på bilden nedan kan du tala in ett SMS. Tänk på att prata tydligt och undvik att använda slang. Om du blir tyst en för lång tid så slutar telefonen att lyssna och du behöver klicka på den runda mikrofon-symbolen en gång för att fortsätta prata.

Skärmdump från när sms-appen väntar på att du skall tala in ett meddelande.

Nu kan du prata in ditt meddelande.

Steg 3.

Efter att ni talat in ett meddelande i föregående steg så syns nu det ni har sagt i text-rutan och ni kan välja att skicka iväg ert SMS genom att klicka på SÄND. Vill ni redigerade texten manuellt så klicka ni på texten och det vanliga tangentbordet kommer fram. Vill ni fortsätta att prata in något mer så klickar ni på den runda mikrofon-symbolen en gång till.

Skärmdump på ett intalat meddelande.

Här ser ni ett intalat meddelande.

Steg 4.

Om ni nu har klickat på SÄND i föregående steg så har meddelandet skickats vilket ni kan se på bilden nedanför. Notera att knappen till vänster om mellanslag nu är förinställd på mikrofonen, detta för att det var den funktionen ni senast använde.

Skärmdump på när ett SMS har skickats som har pratats in med rösten.

Meddelandet har skickats.

Tips för att lyckas med röst-sms

För att få ett bra resultat när ni pratar in SMS med rösten är det bra om ni följer nedanstående punkter.

  • Tala klart och tydligt.
  • Undvik slang.
  • Ta en snabb paus efter varje mening (då börjar telefonen näst mening med stor bokstav).
  • Tänk igenom vad du skall säga innan du börjar prata, precis som att man tänker igenom vad man skall skriva innan man gör det.
  • Är det viktigt med punkt, komma och andra tecken så kan du manuellt addera det efter att du talat in ditt SMS.

Lycka till med era röst-sms!

Tala in text i andra appar

Att tala in meddelande i andra appar så som Facebook Messenger, Whatsapp eller Snapchat fungerar enligt samma princip som ovan. Du kan helt enkelt använda dig av tal till text i alla appar där du kan skriva in text och har tillgång till samma tangentbord som i SMS, vilket nästan alltid är fallet.

Ett exempel på när det är supersmidigt att tala in text är vid informationssökningar på Google. Långa Google-sökningar är framförallt tacksamma att tala in med rösten. År 2016 sade Google själva att 20 procent av Google-sökningarna görs via röst, något som helt enkelt pekar på hur smidigt det kan vara.

Skärmdump från när Google väntar på din röstsökning.

Google lyssnar efter din röstsökning. Fungerar väldigt bra.

Det var allt för detta inlägg om att tala in sms med rösten. Använder ni er av tal till text i något sammanhang? Dela gärna med er av era erfarenheter och tips i kommentarerna nedan.​​​​