Kategorier
Allmänt

Såhär stor mängd data (surf) drar favoritapparna!

Idag skall vi titta på hur mycket data (eller surf som det även kallas) några av våra favorit-appar drar!

Jag kan säga att mängden data som apparna förbrukar nog kommer att förvåna er. Det är mer än man tror så det kanske inte är så konstigt att vår surf ofta är slut innan månaden är slut. Och surf är inte gratis så det är lätt värt att känna till ungefär hur mycket man gör av med när man använder sina favorit-appar.

Vet du redan med dig att du är i behov av att byta eller uppgradera ditt mobilabonnemang så har www.surf.nu all information du behöver för göra detta. Klicka här för att kolla in alla mobilabonnemang.

Siffrorna nedan är ungefärliga men ska fungera bra för att få en god överblick kring hur mycket man kommer göra av med om man exempelvis streamar film en timme eller slösurfar på Facebook en timme.

Låt oss börja!

Netflix

Netflix logo

Normalupplösning: 1 GB per timme.
HD-upplösning: 3 GB per timme.

När du streamar serier eller filmer via Netflix förbrukar du med normal upplösning cirka 1 GB per timme, använder du HD-upplösning förbrukar du hela 3 GB per timme. Som ni hör är detta väldigt mycket.

Låt oss ta ett exempel:

Om du tittar på 3 filmer i månaden via din mobil, och varje film är 1,5 timme lång så tittar du sammanlagt på 4,5 timme film i månaden. Med standardinställningen förbrukar du då 4,5 GB data per månad och med HD förbrukar du då 13,5 GB data per månad.

Med andra ord kan vi lätt förbruka hela våran surfmängd (beroende på abonnemang) endast genom att titta 3 filmer varje månad på Netflix. Något som inte alls är ovanligt, speciellt inte om man är på resande fot eller pendlar till och ifrån jobb/skola.

Klicka här för att läsa mer om Netflix och dataförbrukning, här kan du även se hur du kan få Netflix-appen att dra ännu mindre data.

Spotify

Spotify logo

Ungefär 115 MB per timme (160 kbps).

Beroende på vilka inställningar du kör på Spotify så kommer tjänsten dra olika stor mängd data per låt du lyssnar, eller per minut musik du streamar.

På mellanläget (160kbps) drar dock Spotify cirka 115 MB data per timme lyssnad musik. Streamar du i snitt 1 timme musik per dag via Spotify kommer du då förbruka cirka 3,5 GB data per månad. Lyssnar du istället på 2 timmar musik per dag blir den siffran 7 GB i månaden.

Det är stora mängder data och vi är många som inte ens har den mängden per månad. Det är helt enkelt viktigt att hålla koll på vilket abonnemang vi har och hur mycket data vi har råd att förbruka.

Facebook

Facebook logo

Normalt: 80 MB per timme.
Video: 160 MB per timme.

Om du surfar runt i din Facebook-app kan du förvänta dig att förbruka cirka 80 MB per timma. Om du tittar video i appen så ligger siffran istället på det dubbla, cirka 160 MB per timma.

30 minuter på Facebook per dag via appen resulterar i cirka 1,2 GB data per månad och mer än så om du tittar på en del videoklipp. Personligen trodde jag inte att siffran vår så hög.

Ett tips för att förbruka mindre surf via Facebook är att inte låta videoklipp automatiskt spelas upp!

Instagram

Instagram logo

Ungefär 720 MB per timme.

Instagram konsumerar väldigt stora mängder data. På ett sätt förvånande men samtidigt ÄR Instagram bilder och video, något som såklart förbrukar mycket data. Och för många av oss som använder denna app flitigt finns risken att förbruka stora mängder data.

Är du en tung Instagram-användare får du se till att ha tillgång till mycket surf. Om du då inte enbart använder appen när du har tillgång till WIFI, men detta är nog oftast inte fallet.

Låt oss ta ett enkelt exempel:

Surfar du sammanlagt 5 timmar på Instagram per månad kommer du förbruka cirka 3,6 GB data.

Podcast

Pocket Casts logo

Ungefär 60 MB per timme.

En podcast ligger på cirka 1 MB i storlek per minut. En timmes lyssnande innebär att vi kommer göra av med cirka 60 MB data.

Podcast-lyssnande är med andra ord inte allt för krävande när det gäller datamängd, i alla fall inte om vi jämför med att streama film eller surfa på Instagram. Däremot är många podcasts väldigt långa, något som kan göra att förbrukningen ändå hamnar ganska högt.

Lyssnar du i snitt på en podcast per dag, som i snitt är 90 minuter lång så kommer du att förbruka 2,7 GB surf på en månad av  detta. Det är förvisso mycket lyssnande men ändå en stor mängd surf som har förbrukats.

Youtube

Youtube logo

Ungefär 300 MB per timme.

Om du inte är uppkopplad mot WIFI så har du inte tillgång till videoalternativ av den högsta kvalitén på Youtube, med andra ord kan du räkna med att göra av med cirka 300 MB per timme om du använder mobilsurf.

En timmes Youtubande per dag resulterar då i hela 9 GB surf per månad. Det drar helt enkelt mycket data när man streamar video, även om en timmes tittande per dag inte är något alla kommer upp i.

Surfa på webben

Chrome logo

Ungefär 60 MB per timme.

Vanligt surfande på webben, google-sökningar och att kolla mailen med mera drar cirka 60 MB per timme. Vilket kan jämföras med att lyssna på podcast.

Hur mycket man surfar runt i sin webbläsare per dag har jag svårt att uppskatta. Men om man hypotetiskt skulle göra detta 10 timmar per månad skulle man förbruka 600 MB (0,6 GB) surf i månaden. Med andra ord inte mycket alls i sammanhanget.

Sammanfattning

När vi använder oss av våra favorit-appar så är chansen stor att förbruka en stor mängd surf. Vi streamar musik och video allt mer och detta kräver en hel del bandbredd. Det är inte konstigt att vi ofta har slut på surf.

Vi får se till att ladda ner musik, filmer och podcasts till våra telefoner när vi är uppkopplade mot WIFI, så ofta som detta är en möjlighet.

Vi får får antingen drastiskt lägga om våra vanor eller börja se oss om efter abonnemang eller alternativ med mer surf.

För er som vill titta på de bästa alternativen när det gäller mobilabonnemang och surf så har www.surf.nu grymt bra information, klicka här för att ta del av deras tabell gällande mobilabonnemang och jämför surf-mängd med mera!

Har ni några synpunkter på inlägget eller egna tips som har med ämnet att göra, tveka då inte att skriva en kommentar nedan! Ha det bra =)

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *