Kategorier
Hälsa

Stegräknare till iPhone – Bästa alternativen

Med en stegräknare till din telefon håller du koll på hur många steg du tar per dag. AppFokus tipsar i denna text om 4 olika stegräknare till iPhone. Dels den inbyggda stegräknaren i Apple Hälsa och utöver det tre stycken fristående appar. Utöver att räkna din steg finns ytterligare en del smarta funktioner i dessa olika alternativ. Att ta tio tusen steg per dag är verkligen att rekommendera och många av oss sitter för mycket, något som är kopplat till ohälsa. Gör dig själv en tjänst, kolla in denna post, välj vilket stegräknar-alternativ som passar dig bäst och se till att framöver ta minst tio tusen steg per dag!

Med en stegräknare till iPhone håller du stenkoll på hur aktiv du har varit under dagen. Att ta tio tusen steg per dag bör vi alla göra och kanske helst fler än så. Att sitta för mycket är lika dåligt som att röka menar många. Oavsett vad man tror om det så är de flesta överens om att promenader kommer med många hälsofördelar. Kolla exempelvis in denna artikel för 10 fantastiska hälsoeffekter med promenader.

En stegräknare ger oss svar på tal om hur aktiva vi har varit under dagen. Har vi klarat av vårt dagliga mål får vi en kick av välbehag och vill prestera minst lika bra nästkommande dag. Visar stegräknaren att vi inte tagit tillräckligt många steg blir vi förhoppningsvis peppade till att ta en frisk promenad för att uppnå vårt dagliga mål. Ja ni fattar, man kan inte lura sig själv!

Fyra grymma alternativ för din iPhone

I detta inlägg kommer vi titta närmare på fyra olika alternativ för din iPhone, dessa alternativ är följande:

  1. Stegräknaren i Apple Hälsa (förinstallerad på iPhone).
  2. Stepz
  3. Walker
  4. Accupedo

Men innan vi tittar närmare på stegräknarna tänkte jag kort nämna hur de fungerar i grunden!

Hur fungerar en stegräknare till mobilen?

Våra smarttelefoner innehar många sensorer och komponenter som gör dem just smarta. Med hjälp av telefonens inbyggda gyroskop-sensor så kan telefonen känna av hur den rör sig, eller rättare sagt hur du rör din telefon.

Har du alltså din telefon i fickan så är en stegräknare programmerad att med hjälp av gyroskopet känna av att du helt enkelt är ute och går. Stegräknare till mobilen är bra programmerade nuförtiden och det skall inte vara några problem att ha sin mobil i sin väska, de skall ändå kunna veta att du är ute och går. För att vara helt säker så testa själv hur det fungerar för dig.

Förr kunde stegräknare registrera steg om du satt i bilen, på grund av vibrationerna trodde de av någon anledning att du var ute och gick men den problematiken ser vi inte idag. Stegräknare till mobiler fungerar helt enkelt väldigt bra nuförtiden och räknar dina steg väldigt bra.

Då var det dags att titta närmare på våra alternativ, först ut är den inbyggda stegräknaren i iPhone.

1. Stegräknaren i Apple Hälsa (förinstallerad på iPhone)

Du behöver inte ladda hem någon app till din iPhone om du vill räkna dina steg, i all fall inte om du har iPhone 5 eller nyare. Allt du behöver göra är att öppna appen Hälsa och klicka på knappen aktivitet. Du kommer nu att få ta del av hur många steg du tagit, hur lång distans det motsvarar och hur många trappor du gått i.

Bild på daglig aktivitet som visas i Apple Hälsa.

Bild från appen Apple Hälsa där daglig aktivitet visas.

Apple Hälsa är för övrigt en superbra app när det gäller hälsa och träning. Du kan logga ditt matintag och räkna kalorier, du kan även logga din sömn och göra enkla mindfulnessövningar. Väl värt att kolla in appen och så är den även helt gratis.

2. Stepz – Grym stegräknare till iPhone

Är du inte nöjd med att använda den inbyggda stegräknaren i iPhone eller av någon annan anledning vill använda dig av en tredjeparts-app så är Stepz ett superbra alternativ. Appens tydliga slogan är “Stepz hjälper dig att gå 10000 steg per dag och leva ett hälsosamt liv” och jag tycker att Stepz håller vad den lovar.

Funktioner i Stepz

Stepz håller koll på alla dina steg och presenterar informationen i snygga diagram i olika färger. En röd kolumn betyder inte så överraskande att du inte är i närheten av ditt mål och en grön betyder att du klarat av ditt mål och kanske lite därtill.

Utöver att räkna steg så håller Stepz koll på hur många kalorier dina steg motsvarar, din aktiva tid i rörelse, hur lång sträcka du gått samt hur många trappor du gått i. Inget utöver det vanliga men ändå information som man vill kunna ta del av.

Som standard är stegmålet satt till 10000 men du kan såklart ändra det till vad du vill. En smart funktion i Stepz är att välja ett automatiskt stegmål, detta innebär att appen själv väljer hur många steg du skall gå och ökar stegantalet något från dina tidigare prestationer. Allt för att du hela tiden skall utmanas och förbättras.

Ladda ner Stepz

Ladda Ner App Store

Du laddar gratis ner Stepz på App Store. Appen är i sitt grundutförande gratis men vill du ha tillgång till Pro-versionen får du betala en slant. Mitt tips är att först testa appen och därefter betala om du skulle känna att du behöver extra funktioner.

3. Walker – stegräknare och viktlogg

Ytterligare en gratis stegräknare till iPhone är Walker, fullständigt namn på appen är Walker Pedometer M7-M11 men i denna text kommer jag bara skriva Walker. Appen fungerar superbra och gränssnittet är väldigt snyggt. Skall man använda sig av en app tycker jag absolut att designen är viktigt.

Insert Image

Funktioner i Walker

Walker registrerar dina steg, hur många kalorier stegen motsvarar, avstånd du har gått men inte hur många trappor du tagit. Utöver ovanstående information kan du även logga din vikt, din fett-procent och ditt blodtryck, detta görs såklart manuellt. Jag gillar verkligen möjligheten att logga vikt och annat då det är något man förknippar med hälsa, promenader och hur många steg man tar. Många som tar sig an utmaningen att gå 10000 steg per dag är nog också intresserade av att gå ner lite i vikt.

Ladda ner Walker

Ladda Ner App Store

Du kan ladda ner appen gratis på App Store. För crika 2 dollar så slipper du reklam i appen, inget nödvändigt köp men gillar du appen och använder dig av den kan det absolut vara värt pengarna.

4. Accupedo stegräknare till iPhone

Sista appen ut är Accupedo stegräknare som är helt gratis och innehar alla grundläggande funktioner man vill att en stegräknare skall ha. Appen fungerar väldigt bra, är snyggt designad och gränssnittet är enkelt att förstå sig på. Appen finns även i en Pro-version som kostar pengar.

Insert Image

Funktioner i Accupedo

Accupedo räknar dina steg, hur många kalorier det motsvarar, din totala distans samt din totala gångtid. I appen kan du manuellt skriva in din längd och föra logg över din vikt, precis som med appen Walker ovan.

Du får detaljerad statistik över hur du presterat per dag, vecka, månad och allt presenteras snyggt i tydliga diagram. Allt för att ge dig stenkoll och hålla dig motiverad. Du kan dela med dig av dina prestationer till dina vänner med ett knapptryck inifrån appen, en funktion som absolut kan boosta motivationen.

Ladda ner Accupedo

Ladda Ner App Store

Accupedo är gratis att ladda ner. Gillar man appen och vill ha fler funktioner eller om man vill stötta utvecklaren så kan man köpa Accupedo Pro som kostar cirka 40 kr. Hur man än gör så är det klokt att testa gratisversionen först så man vet om appen är något för en själv

Sammanfattning

Vill du bara hålla koll på dina steg fungerar den inbyggda stegräknaren i Apple Hälsa superbra och den har de flesta med en iPhone redan installerad på sin telefon.  Appen Hälsa har för övrigt många flera bra funktioner än att bara räkna steg och den är väl värd att kolla in.

Vill man använda sig av en tredjeparts-app är Stepz, Walker eller Accupedo alla bra alternativ. Apparna är snarlika i sin funktionalitet, alla fungerar bra och är gratis. Vill man uppgradera för fler funktioner eller för att slippa reklam kan man absolut göra så men grundutförandet av apparna borde fungera bra för de flesta.

Mitt största tips är att helt enkelt testa vad som passar en själv bäst då alla alternativ som presenteras i denna text är helt gratis. Väldigt bra inte sant? Med det sagt, lycka till med era 10000 steg per dag eller mer!

Räknar ni era steg med någon av dessa appar eller någon därutöver? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *