Google Smart lock: Håll stenkoll på dina lösenord [Android]

Google Smart Lock Utvald bild

Smart Lock är en tjänst från Google som hjälper dig att hålla stenkoll på dina lösenord. Dina inloggningsuppgifter sparas (om du vill) i ditt Google-konto när du första gången loggar in på någon hemsida via webbläsaren Chrome. Använder du dig av en Android-telefon sparas även inloggningsuppgifter när du loggar in på någon app för första gången. Förutsatt att appen är kompatibel med Smart Lock. Nästa gång du besöker samma hemsida eller app så finns dina inloggningsuppgifter automatiskt tillgängliga för dig. Supersmidigt! Smart Lock är dessutom gratis och innehar fler funktioner än ovanstående (men mer om det längre ner).

Kom igång med Google Smart Lock

För det första så behöver du ett Google-konto för att kunna nyttja tjänsten Smart Lock. Om du mot förmodan inte redan har ett så kan du skaffa ett gratis genom att klicka här. Med ett Google-konto får du tillgång till massvis av superbra tjänster från Google.

För det andra behöver du webbläsaren Chrome. Skaffa Chrome genom att klicka här.​

Smart Lock och webbläsaren Chrome

Smart Lock är som standard aktiverat. Så om du använder dig av webbläsaren Chrome på datorn, telefonen eller surfplattan och är inloggad på ditt Google-konto så kommer du automatiskt att bli tillfrågad ifall du vill spara dina inloggningsuppgifter​ första gången du loggar in på någon hemsida. Nästa gång så kommer dina inloggningsuppgifter automatiskt finnas tillgängliga för dig. Du kan se alla dina sparade inloggningsuppgifter till olika sajter och appar genom följande url: https://passwords.google.com

Sammanfattning: Använd dig av webbläsaren Chrome och var inloggad på ditt Google-konto så kommer du att kunna spara alla dina inloggningsuppgifter på ditt Google-konto och automatiskt kunna logga in vid nästa tillfälle.​

Spara losen chrome dator skarmdump

Rutan som poppar upp när man har möjligheten att spara inloggningsuppgifter.

Smart Lock och appar (endast android)

Första gången du loggar in på en app på din Android-telefon så kommer Smart Lock att spara inloggningsuppgifterna i ditt Google-konto. Därefter kommer du automatiskt att kunna logga in på samma app. För att ovanstående skall fungera krävs det att du är inloggad på ditt Google-konto i din Android-telefon och att appen är kompatibel med Smart Lock. Exempel på kompatibla appar är Netflix och FitBit.

Sammanfattning: Var inloggad på ditt Google-konto på din Android-telefon och dina inloggningsuppgifter kommer automatiskt att sparas till appar som är kompatibla med Smart Lock och du kommer automatiskt att kunna logga in vid nästa tillfälle.​

Skulle Smart Lock av någon anledning inte vara aktiverat, eller om du skulle vilja avaktivera tjänsten kan ni läsa Googles officiella instruktioner om hur man gör det på denna länk.​

Smart Lock låser upp din telefon automatiskt​ (Android)

Utöver att hålla kolla på dina inloggningsuppgifter för hemsidor och appar kan Smart Lock låsa upp din telefon automatiskt. När Smart Lock känner av ifall din telefon befinner sig på en plats du angett som säker (kanske ditt hem), eller om din telefon är parkopplad mot en betrodd enhet (typ din smartklocka) så behövs inget lösenord för att logga in. Du kan själv ställa in hur du vill att detta skall fungera och det skall vi titta närmare på nu. Det kan vara väldigt skönt att inte behöva slå in en PIN-kod varje gång man skall kolla sin telefon.

Såhär konfigurerar du automatisk upplåsning av din telefon 

1. Dra ner rullgardinsmenyn på din android-telefon och klicka på kugghjulssymbolen för att komma till inställningar.​

Rullgardingsmenyn skärmdump

Rullgardinsmenyn.

2. Väl inne i inställningar så klickar du på sök uppe i högra hörnet. Sök efter termen Smart Lock. Klicka därefter på resultatet Smart Lock.

Inställningar skärmdump

Inställningar.

Sök Smart Lock skärmdump.

Sök.

3. Nu beskrivs vad Smart Lock innebär. Klicka på OK och fyll därefter i eran pinkod/lösenordsmönster för att ta er vidare.

Vad är smart lock skärmdump

Vad är smart lock?

4. Nu kan ni välja hur ni vill att Smart Lock skall fungera för er. Välj att ha telefonen olåst på betrodda platser och när telefonen är uppkopplad mot betrodda enheter. Välj även att ha telefonen olåst när Smart Lock känner igen rörelser och olika lägen. Att låsa upp telefonen med rösten fungerar inte med svenska som språk för tillfället.

Smart lock alternativ skärmdump.

Smart Lock alternativ.

Det var allt för denna gången. Hoppas ni testar på Smart Lock och finner det lika användbart som jag gör!

Har ni några frågor eller kommentarer om Google Smart Lock eller inlägget? Skriv då en kommentar nedan.