Sluta Röka App – 3 olika appar till din undsättning!

Sluta röka app 2

​Sluta röka app kan vara hjälpen du behöver för att fimpa för gott. Längre ner i detta inlägg tipsar AppFokus om 3 olika appar för att hjälpa dig till ett mer hälsosamt och rökfritt liv. Apparna fungerar till både Android och iPhone.

Att sluta röka kan vara oerhört svårt, många av oss har försökt men misslyckats gång på gång. Rökning är som vi alla vet väldigt skadligt för vår hälsa samt dåligt för vår ekonomi så att ge upp är inte ett alternativ. Jag tror absolut en app kan vara ett värdefullt hjälpmedel i kampen mot cigaretterna.

Rökning och Hälsa

Risker vid rökning, 1 paket om dagen. Gentemot ickerökare.

  • 15 gånger högre risk att drabbas av lungcancer.
  • 10 gånger högre risk att drabbas av matstrupcancer.
  • 5 gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt innan 50.

 Exemplen ovan är just bara ett par stycken exempel, klicka här för att läsa mer om risker med rökning på Hjärt och Lungfondens hemsida.

Hälsovinster när du slutar röka.​

  • Förbättrad lungkapacitet, blodcirkulation och kondition redan efter 3 månader.
  • Efter 6 månader börjar skadorna i blodkärlen repareras.
  • Efter 12 månader har risken att drabbas av hjärtinfarkt halverats.

Listan på hälsovinster kan göras mycket längre. För att läsa mer om positiva hälsoeffekter av att sluta röka klicka här.

Rökning och Ekonomi

Kostnad av att röka ett paket cigaretter om dagen.

Per vecka:

​385 kr

Per månad:

​1705 kr

Per år:

20460 kr

Hade man som rökare istället sparat 20460 kr i aktier varje år under 10 års tid och till en genomsnittlig avkastning på cirka 10% per hade man efter 10 år haft 358 688 kr. 

Sluta röka app - välj din favorit!

Det finns många appar därute för att hjälpa dig på din resa mot ett rökfritt liv, appar på både svenska och engelska och med lite varierande funktioner. Vi har valt ut tre olika appar för ändamålet, läs texterna nedan och ta reda på vilken din personliga favorit kan vara. Apparna nedan är gratis och finns till både Android och iPhone. Låt oss börja!

Rökfri​

Rokfri Logga
Ladda Ner Google Play
Ladda Ner App Store

Appen Rökfri från 1177 Vårdguiden​ är helt på svenska, gratis och fri från reklam. Appen är uppdelad i två faser. En förberedande fas där du lägger upp din strategi för att sluta röka och därefter själva fasen då du slutar. Du kan om du vill hoppa över den första fasen och sluta röka redan idag.

Du kan dag för dag följa dina framsteg i form av hälsa och ekonomi. ​Inuti appen finns massvis med fakta och tips om att sluta röka. Du kan i appens inbyggda dagbok notera ditt humör och dina känslor, allt för att ha så god kontroll över ditt beteende som möjligt. 

Utöver allt ovanstående finns även övningar du kan göra som lär dig undvika olika fällor när det kommer till att sluta röka. Du kan också dela med dig av dina framsteg på Facebook direkt från appen och låta dig bli peppad av vänner och bekanta samt inspirerar andra.​

QuitNow!

QuitNow
Ladda Ner På Google Play
Ladda Ner App Store

QuitNow! är en app på engelska, den är i grunden helt gratis men innehåller reklam. Inuti appen erbjuds det köp. En stor del av appen är den inbyggda chatten och de många användarna som hjälper varandra med uppmuntrande meddelanden och tips. Över 2 miljoner personer har hittills använt sig av appen.

QuitNow​! påminner dig om nedanstående information, allt för att du skall känna dig motiverad och peppad.

  • Hur länge sedan du senast rökte.
  • Antalet cigaretter du undvikit.
  • Hur mycket pengar du har sparat.
  • Vilka hälsovinster du har gjort.​

Med QuitNow! uppnår du diverse prestationer allt eftersom du håller dig rökfri och kan dela med dig av dina framgångar på sociala nätverk direkt ifrån appen.

Kwit​

Kwit Sluta Röka App
Ladda Ner På Google Play
Ladda Ner App Store

Kwit är i grunden gratis, den innehåller reklam och språket är på engelska.

Appen är uppbyggt på ett spännande sätt, den använder speldesign, speltänkande och spelmekanik för att uppmuntra folk att sluta röka. Med andra ord använder sig appen av tekniker från spel-världen​ för att hjälpa dig mot ett rökfritt liv. Ganska coolt!

Du uppnår högre och högre rank ju bättre det går för dig och det slutgiltiga målet är att bli the Ultimate Kwitter, alltså att sluta röka för gott. Under hela din sluta röka resa har du tillgång till statistik i form av hur mycket pengar du har sparat samt hur många cigaretter du inte har rökt.​ Precis som med de andra apparna kan du dela med dig av dina framgånger på sociala medier för att få extra pepp och inspirera andra.

​Sluta röka app - Sammanfattning

​Gemensamt för ovanstående appar är att de alla i grunden är gratis, du kan i apparna ta del av statistik på hur de går för dig, på olika vis bli peppad att hålla dig rökfri och dela med dig av dina framgångar via sociala nätverk.

Rökfri från 1177 Vårdguiden sticker ut bland apparna då den är HELT gratis, fri från reklam och på svenska. Ett givet val för många användare helt enkelt.

QuitNow! har en fantastisk community och meddelande-funktion som säkert tilltalar många och för många av oss är detta det givna valet.

Den sista appen, Kwit, är uppbyggd enligt speldesignens alla regler och är minst sagt ett spännande alternativ. Såklart för alla rökande gamers där ute.

Vilken app ni än väljer önskar jag er lycka till!

Har ni några tips på andra appar inom denna kategorin eller allmänna tips om att sluta röka så är ni varmt välkomna att dela med er av detta i en kommentar nedan. Ha det bra alla =)