Kategorier
Windows 10

Ta skärmdumpar i Windows 10 (snabbkommandon eller smidiga appar)

Det finns många sätt du kan ta skärmdumpar på i Windows 10, och i denna text kommer jag tipsa om 6 bra metoder och appar som du kan använda dig av, du behöver inte ens ladda ner och installera någonting på din dator (om du inte vill ha extra mycket funktionalitet då).  Jag kommer tipsa om allt ifrån enkla kortkommandon (tangentbordskombinationer) till mer sofistikerade appar där du kan välja område för din skärmdump, rita och skriva på den samt mycket mer.

Beroende på vad för funktioner du är ute efter när det gäller att ta skärmbilder så kommer de olika metoderna och apparna passa dig olika bra. Läser du igenom denna text så är jag ganska säker på att du kommer finna vad som passar just dig bäst och därefter kommer skärmbilder vara något som inte kostar dig en massa extra tid och krångel.

Låt oss nu sätta igång, vi börjar med att titta på de inbyggda funktionerna som finns i Windows 10 för att sedan titta närmare på tredjepartsappar som du kan ladda ner (gratis) och som låter dig redigera din skärmbilder på många olika vis och enkelt dela dem med andra personer. Ska jag ändå rekommendera någon av metoderna/apparna nedanför så är det nummer 5 och 6, Lightshot och Share X är riktigt bra, gratis, fria från reklam och jag själv använder mig av Share X för stunden.

1. Ta skärmdump med knappen “Print Screen”

Genom att klicka på knappen Print Screen på ditt tangentbord så kopierar du hela bilden som för tillfället syns på din skärm. Enkelt på ett sätt men denna metod har sina brister.

Vill du spara din bild som en fil på datorn behöver du nu öppna ett bildbehandlingsprogram (exempelvis paint), därefter behöver du klistra in din bild genom att högerklicka och välja klistra in (eller Ctrl + V) och sista men inte minst spara din bild på datorn genom Arkiv > Spara (eller Ctrl + S). Du kan även klistra in bilden på Facebook Messenger i datorn direkt genom att helt enkelt högerklicka och välja klistra in (eller Ctrl + V) inuti en befintlig konversation.

Nackdelen med denna metod är att det krävs så många steg för att spara bilden på din dator och du kan inte välja vilken del av skärmen som du skall ta en skärmbild av utan det blir hela bilden, vill du bara välja en del av skärmen så får du efterhand i ett bildbehandlingsprogram klippa ut den del du vill ha. Passar denna metod dock dig så är det bara att köra på, vill du istället använda dig av en smidigare process så kan du läsa vidare.

Bild på tangentbord med Print Screen-kappen markerad.

Print Screen-knappen markerad.

2. Använd tangentkombinationen “Win + Print Screen” 

En annan tangentbordskombination som du kan använda dig av för att ta en skärmdump är “Windowstangenten + Print Screen”. Fördelen mot att bara använda sig av knappen Print Screen är att bilden automatiskt sparas till mappen Skärmbilder som ligger under under C:\Användare\DittAnvändarnamn\Bilder.

Du kan även klistra in bilden i ett bildbehandlingsprogram eller någon annan typ av tjänst genom att helt enkelt högerklicka och välja klistra in eller klicka “Ctrl + V”.

Den stora fördelen med denna metod är huruvida att din skärmbild direkt sparas ner till en befintlig mapp på datorn.

Bild som visar tangentkombinationen Windows + Print Screen

Tangentkombinationen Windows + Print Screen.

3. Använd kombinationen “Win + Skift + S” 

En tredje tangentbordskombination är “Windowstangenten + Skift + S. Med denna metod får du möjligheten att markera det område på din skärm som du vill ta en bild av. I övrigt fungerar denna metod som att bara använda sig av knappen Print Screen.

Du måste alltså klistra in din tagna skärmbild i ett bildbehandlingsprogram och sedan spara ner bilden till datorn för att du skall ha kvar den. Bilden sparas alltså inte automatiskt till någon mapp som med metoden ovanför.

Den stora fördelen med denna metod är såklart att du får markera det område av skärmen som du vill ta en bild av.

Bild på ett tangentbord där tangentbordskombinationen Win + Skift + S är markerad.

Kortkommandot “Win + Skift + S”.

4. Ta skärmdumpar med Skärmklippverktyget (förinstallerat) 

För att ta skärmdumpandet till en lite högre nivå så kan Skärmklippverktyget som finns förinstallerat i Windows 10 vara ett bra verktyg att använda sig av.

Så här använder du verktyget. Öppna det genom att söka efter Skärmklippverktyget i Windows-menyn (startmenyn). Klicka sedan på knappen Nytt (har en sax som symbol), nu får skärmen en liten annan färg och du skall nu markera det område du vill ta en bild av genom att klicka och dra för att sedan släppa. När du väl släpper musknappen så är bilden tagen, bilden öppnas upp i Skärmklippverktyget och du kan nu redigera bilden. Du kan exempelvis markera ett specifikt område, rita på bilden, spara ner bilden till datorn eller skicka den till någon via e-post.

Bild på när en bild har tagits med Skärmklippverktyget.

Skärmbild tagen med skärmklippverktyget som finns förinstallerat.

5. Använd appen Lightshot (riktigt bra)

Med appen Lighshot kan du ta ditt skärmdumpande till en ny nivå. Lighshot gör även hela processen så mycket enklare. Appen är helt gratis att ladda hem och installera och den är fri från reklam. Jag själv använda appen flitigt i över ett års tid men har nu gått över till alternativ nummer 6 nedan, Share X som har ännu fler funktioner och verktyg inbyggda.

Funktioner i Lighshot:

 • Välj den del av skärmen du vill ta bild av.
 • Editera direkt på bilden med penna, pilar, text, former med mera.
 • Ställ själv in vilka tangentbordsknappar du skall ta skärmbilder med.
 • Kopiera snabbt bilden eller spara den enkelt på datorn (fungerar med kortkommandon).
 • Dela direkt bilden till sociala nätverk eller andra kanaler.
 • Sök efter liknande bilder på Google med ett klick.

Lightshot är som ni nog förstår verkligen att rekommendera och nedan ser ni en bild på hur det kan se ut när man tar en skärmbild med Lighshot.

Bild som visar hur det ser ut när man tar en skärmbild med Lighshot.

Så här ser det ut när man tar en skärmbild med Lighshot.

6. Ta skärmdumpar med appen Share X (mitt eget favoritval)

Share X är en fantastisk app till Windows 10 för att ta skärmbilder med och egentligen mycket mer än så. Man kan säga att Share X är som Lighshot ovan fast på steroider, om den liknelsen nu fungerar. Share X är precis som Lightshot gratis att ladda hem och installera samt fritt från reklam, vill man så kan man donera till skaparna av appen.

Grundfunktionerna i Share X:

 • Ställ in snabbkommandon för hur du skall ta skärmbilder.
 • Välj vilken del av skärmen du ska ta bild av (eller hela såklart).
 • Redigera direkt skärmbilden du skall ta med färger, former, text, symboler och mycket mer.
 • Kopiera enkelt bilden eller spara snabbt ner den till din dator.
 • Dela enkelt med dig av din skärmbild till andra.

Utöver dessa grundläggande funktioner så kan man med Share X skapa giffar (alltså animationer), klicka på en del av skärmen för att vet vilken färgkoden är, editera bilder i efterhand, spela in din skärm och mycket mer. Share X är alltså verkligen ett kraftfullt verktyg och bra för professionella och kreativa personer.

Bild som visar hur man tar skärmdump med Share X.

Enkelt att ta skärmbild med Share X samt editera den med mera.

Sammanfattning

Vilket av ovanstående alternativ som passar dig bäst beror såklart på dina behov. Men skall jag ändå rekommendera någonting så får det bli apparna Lighshot samt Share X som verkligen är bra och göra det superenkelt att ta skärmbilder precis som du vill ha dem. Apparna är även gratis att ladda ner och installera på din dator och fria från reklam. Jag tycker absolut du skall ge dem en chans. Vill du inte ladda ner något till datorn så kanske alternativ ett till fyra ovan är något för dig.

Kommentera gärna nedanför hur ni själva tar skärmbilder och vilka appar eller metoder som ni tycker är bäst.

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *