Kategorier
Meditation

Appen Mindfulness hjälper dig med din meditation!

Appen Mindfulness är ett verktyg för att hjälpa dig med din meditation och med att förhöja din närvaro i livet. Något den kan göra genom att påminna och guida dig inom detta.

I appen finns möjligheten att följa guidade meditationer, något som kan vara bra för nybörjaren. Du kan även starta dina egna anpassade meditationer med eller utan vägledning. Du kan välja bland olika lång pass.

Alla dina meditations-pass sparas i appen och du kan se statistik över hur ofta och hur länge du har mediterat. Det går inte att bedöma hur bra man känner att en meditation var. En sådan funktion skulle ha sina fördelar men också göra det hela lite mer “komplicerat”. Det är ändå skönt att appen är väldigt enkel och det är nödvändigtvis inte dåligt att en sådan funktion “fattas”.

Priset för appen är i skrivande stund (20 Januari 2017) 15 kr för Android på Play Butik och gratis för iPhone på App Store. Appen är i grund och botten likadan till de båda plattformarna. Det finns däremot ett stort bibliotek av guidade meditationer och kurser att köpa genom olika engångsköp eller via en prenemuration till iPhone-appen, utöver de som redan följer med utan kostnad. Till Android finns ej möjligheten att köpa till extra.

En närmare titt på appen Mindfulness

När du först startar appen möts du av en uppmaning om att ta ett djupt andetag, här sätts tonen direkt, var närvarande helt enkelt! Efter denna korta uppstart av appen landar man under fliken “Meditera” som även är appens huvudmeny. Här kan du lyssna på en introduktion till appen samt välja vilken meditation du vill starta. Det finns delvis guidade meditationer i olika längd samt en kroppsscanning som är 5 minuter att välja bland. Du kan även välja att starta en tyst meditation. Det är helt enkelt en meditation utan vägledning men med klockor som ringer i ett visst intervall för att hålla dig närvarande. Du kan även välja att starta en anpassad tyst meditation, då väljer du exakt hur lång eller kort den skall vara samt hur ofta klockorna skall ringa.

En anpassad meditation på 20 minuter med en klocka som ringer var femte minut är min dagliga meditation. Om jag har tid över och känner för att göra något utöver min dagliga variant så kan en kort guidad meditation vara trevlig, kanske på 3 eller 5 minuter. Om du funderar på hur ofta och länge du skall meditera är mitt tips att vara konsekvent och göra det varje dag, börja med en kortare tid och öka därefter. Hellre 10 minuter  varje dag än ett långt pass en gång i veckan.

Bild från Mindfulness appen.

Bli påmind om att meditera och att vara närvarande

Under fliken påminnelser kan du helt enkelt ställa in påminnelser om när du skall meditera, på vilka dagar det skall ske och på vilka tider det skall göras de olika dagarna. Du väljer även vilken typ av meditation du skall göra och hur länge den skall vara. Påminnelser är såklart väldigt bra för många men fungerar inte för mig personligen. Jag mediterar som jag skrev ovan 20 minuter per dag men det är så olika från dag till dag när det passar så jag använder ej denna funktion. Däremot har jag ställt in appen att att varje dag kl 21:00  be mig att “Notera om det finns några spänningar i kroppen”. En av flera mindfulnessnotiser som finns att välja bland.

Bild från Mindfulness appen.

Se statistik på hur du har mediterat

Varje pass du gör genom appen sparas under fliken statistik. Här kan du se vecka för vecka hur många och vilken typ av pass du har gjort och hur långa dessa har varit. Du kan även se total tid du har mediterat.

För mig är det väldigt sporrande att kunna titta på statistik och förhoppningsvis kunna konstatera att jag mediterat så mycket som jag skulle en viss vecka. Jag försöker dock akta mig från att hamna i fällan av att bara beta av meditationen för att det skall se bra ut i appen. Kvalitet framför kvantitet gäller även inom detta område anser jag.

Bild från appen Mindfulness på statistik över meditation.
Statistik för vecka 3.

Sammanfattning och betyg av appen

Denna app hjälper dig med din meditation och att med att vara mer närvarande i livet.

Funktioner är bland annat följande:

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#31f13d”]

  • Guidade och tysta meditationer från 3 upp till 30 minuter.
  • Anpassade meditationer där du själv väljer längd och om du vill ha klockor till.
  • Tid och platsbaserade påminnelser med olika mindfulness-budskap.
  • Se statistik och följ din egen utveckling.
  • Med mera!

[/su_list]

Jag ger appen betyget 4 av 5 möjliga. En superbra app som jag betalade 15 kr för, ett väldigt rimligt pris. Jag hade inte velat ha en gratis app som istället hade reklam inuti sig. Eventuellt skulle en funktion för att betygsätta ens meditations-pass finnas. Jag hade även sett att man gick bakåt i menyerna genom att trycka på knappen för diverse sektion i appen, nu går det bara att gå tillbaka genom att klicka på bakåtknappen. Detta känns av någon anledning inte helt intuitivt för mig.

Har ni någon app ni använder er av för meditation eller mindfulness? Eller har ni något ni vill tillföra inlägget så tveka inte att skriva en kommentar nedan! Ha det bra!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *