Kategorier
Allmänt

App som körjournal (Android & iPhone)

På App Store och Google Play finns det väldigt många körjounal appar, den stora majoriteten av dessa håller dock väldigt låg kvalité. Användarna ger låga betyg, är allmänt missnöjda och ett vanligt klagomål är att apparna kraschar vid uppstart. Såklart helt ohållbart!

Många av apparna har heller inte blivit uppdaterade på flera år. Om det nödvändigtvis är ett problem vet jag inte men givetvis är det alltid bättre med en app som uppdateras kontinuerligt och ses efter.

Men känn inte att hoppet är över! Jag har efter ett par timmars letande och testande funnit tre körjournaler som jag anser vara bra alternativ. MileCatcher och TripLog är två av dessa och båda fungerar till både Android samt iPhone, den tredje appen är Körjournalen som dock endast fungerar till Android.

Hur fungerar körjournal appar?

Körjournalerna i denna text har alla följande gemensamt. Apparna loggar dina körstreckor med hjälp av din telefons inbyggda GPS. Du kan även manuellt logga din resor (undantaget är appen Körjournalen).

Med några klick inuti apparnas menyer så får du en rapport över dina körstreckor skickade till din mail. Rapporternas utförande varierar mellan apparna och de olika konto-typerna inom varje app.​

Utöver dina körstreckor kan du även logga bensinförbrukning, kostnad för parkering och tullar och även få rapporter över den informationen (gäller ej appen Körjournalen). Att logga denna information kräver oftast att du betalar en slant för appen.

För mer information om de olika apparna i denna text läs vidare!​

1. MileCatcher

​AppFokus betyg (4 av 5)

 

Namn: MileCatcherUtvecklare: Milecatcher IncPris: Gratis eller premium-abonnemang för 65 kr/månad eller 499 kr/år.

Operativsystem: Android och IosSpråk: Engelska

Ladda ner MileCatcher​

Ladda Ner På Google PlayLadda Ner App Store

MileCatcher fungerar vid mina tester väldigt bra, är snyggt utformad och är enkel att förstå sig på. En mycket bra app helt enkelt och nedan ser ni 2 skärmdumpar på hur gränssnittet ser ut och hur det är upplagt!

MileCatcher skärmdumpar.

Till vänster ser ni exempel på en loggad resa och till höger ser ni appens huvudmeny. Som ni ser finns det goda möjligheter för att anpassa appen efter ens egna behov.

Gratiskonto vs Premiumkonto

MileCatcher är gratis att ladda ner och du får då testa på premiumversionen av appen gratis i 14 dagar. Därefter degraderas du till ett gratiskonto. Väljer du att betala för MileCatcher kostar det dig 65 kr per månad eller 499 kr om du väljer att betala rakt av för ett helt år.

Gratisversionen är nog tillräcklig för många av oss och erbjuder oändligt med loggning av dina resor för all framtid och en enkel typ av rapportering över just dessa resor. Betalvarianten erbjuder en mer avancerad rapportering, möjligheten att lägga till kostnad för parkering och vägtullar, möjlighet att kommentera dina resor, en webb-portal för större redigeringar av alla resor samt auto-klassifiering av återkommande resor och möjligheten att låta någon annan ta del av resorna och statistiken samt arbeta med informationen.

Funktionalitet

MileCatcher innehar alla väsentliga funktioner som jag personligen ser att en Körjournal app skall inneha. Nedan finner ni exempel på grundläggande funktioner som finns.

 • Automatisk loggning av resor (GPS)
 • Manuell start av en resa (GPS)
 • Manuell inmatning av resor.
 • Möjlighet att manuellt redigera trippmätaren.
 • Möjligheten att använda sig av km samt miles.
 • Möjlighet att själv ställa in ersättning per km.
 • Appen känner automatiskt av valuta och ställer in den på SEK (i mitt fall).
 • Smidig och enkel rapportering av resor till mail-korgen (premium innehar mer avancerade rapporter)
 • Automatisk klassifiering av återkommande resor (premium).
 • Lägg till kostnader för tullar och parkering (premium).

Rapportering

Utöver att en körjournal skall logga resor enkelt och korrekt så skall rapporteringen av dessa resor fungera bra. Med några enkla klick fick jag en rapport skickad till min mail med mina gjorda resor.

Bild på rapporten från Milecatcher.

Såhär tydlig och snygg ser rapporten över mina resor ut.

Sammanfattning av MileCatcher

MileCatcher är helt enkelt en superbra app! Testa gärna på appen och premiumversionen gratis i 14 dagar och bestäm därefter om du vill fortsätta med gratis-versionen eller om du vill betala för premium.​

2. TripLog​

​AppFokus betyg  (3.5 av 5)

 

Namn: TripLogUtvecklare: BizLogPris: Gratis eller 1,50 dollar/månad för baskonto, 3 dollar/månad för proffskonto.

Operativsystem: Android och IosSpråk: Engelska

Ladda ner TripLog

Ladda Ner På Google PlayLadda Ner App Store

TripLog är en fullständigt komplett Körjournal och lite därtill. Med appen finns möjlighet att logga dina körstreckor, tullar, parkering och även bensinkostnader. TripLog fungerar felfritt vid mina tester och gör precis vad den utlovar. En superbra körjournal helt enkelt!

Nedan ser ni två skärmdumpar på hur appen är utformad. Enligt mig känns gränssnittet inte lika enkelt och harmoniskt som MileCatcher men det kanske bara är en smaksak.

Bilder från appen Triplog.

Såhär ser appen TripLog ut. Som ni ser finns det en hel del inställningsmöjligheter att göra via huvudmenyn.

TripLog gratisversionen vs betalversionerna

TripLog erbjuder fyra olika konto-typer att välja bland, gratiskonto, baskonto, proffskonto samt företagskonto. Vid start erbjuder TripLog som sagt 14 dagars gratis testperiod av baskontot.

Priser​

 • Baskontot kostar 15 dollar per år eller 1.50 dollar i månaden.​
 • Proffskontot kostar 30 dollar per år eller 3 dollar i månaden.
 • Företagskontot får man kontakta TripLog gällande pris.

Gratiskontot samt alla andra konton innehar följande grundfunktioner.

 • ​Fungerar med upp till 5 fordon (företagskontot ännu fler).
 • GPS loggning av dina resor samt manuell loggning.
 • Se dina körstreckor på Google Maps.
 • Logga dina bränslekostnader samt övriga utgifter.
 • Utförlig rapportering av körstreckor (begränsat med gratiskontot).

Största nackdelen med gratiskontot är de begränsade rapporterna. Utförliga rapporter av ens resor är en av de stora fördelarna med körjournaler.

Med de olika betalversionerna av TripLog får man förutom grundfunktionerna även tillgång till många fler smarta funktioner. Exempelvis innehåller Baskontot möjligheten att få mer utförliga rapporter över sina resor, daglig säkerhetskopiering till molnet, möjligheten att ladda upp kvitton till appen samt mycket mer.

Klicka här för utförlig information om alla funktioner de olika konto-typerna av TripLog erbjuder samt dagsaktuella priser av tjänsten.

Rapportering

När jag testade på TripLog använde jag mig av Baskontot och hade då möjligheten att ladda ner en rapport över mina resor direkt till Google Drive. Nedan ser ni ett utdrag från rapporten.

Bild på rapport från appen TripLog.

Såhär ser rapporten ut från TripLog

Sammanfattning av TripLog

TripLog är en superbra app och betalversionen är något billigare än MileCatcher, däremot så fungerar gratisversionen bättre med MileCatcher gentemot TripLogs gratisversion. TripLog innehar många funktioner (mer än MileCatcher) men känns däremot inte lika enkel att använda sig av och rapporteringen är inte lika enkel och tydlig som med MileCatcher.

3. Körjournalen​

​AppFokus betyg (3 av 5)

 

Namn: KörjournalenUtvecklare: Whistler ABPris: Gratis eller reklamfri app för 12 kr.

Operativsystem: AndroidSpråk: Svenska

Ladda ner TripLog

Ladda Ner På Google Play

Körjournalen är en enklare app än MileCatcher och TripLog men är helt gratis (du kan dock betala en slant för att bli av med reklamen). Appen gör sitt jobb, loggar resor man gör med hjälp av GPS och allt fungerar som det skall vid mina tester. Ett minus med appen är att man ej kan lägga in resor manuellt. Missar man att slå på GPSen eller ej har med sig telefonen så går resan förlorad.

Nedan ser ni två bilder på hur appen ser ut.

Bild på appen Körjournalen.

Såhär ser appen ut.

Rapportering

Med ett par klick går det att exportera din loggbok med körstreckor i html eller excel-format. Jag valde html-format vid mitt test och sparade rapporten på min Google Drive.

Nedan ser ni hur rapporten ser ut rent visuellt, inte något vidare snygg men hela processen fungerar bra.

Bild på rapport från körjournalen.

Här är rapporten från Körjournalen.

TIPS: Om man vill inkludera trippmätaren i informationen gällande sina resor så måste man ställa in detta i inställningarna av appen. Grundinställningarna tar alltså ej med trippmätaren som information.​

Sammanfattning Körjournalen

Appen är ett bra alternativ i form av en gratisapp och för den som inte vill göra mer än att logga körstreckor så är Körjournalen ett bra alternativ. Största minuset är att det inte går att rapportera resor manuellt.

Slutord

Vilken app skall man nu välja?

Är man i behov av en avancerad körjournal med många funktioner och inställningsmöjligheter så är det MileCatcher eller TripLog som gäller. Min personliga favorit blev MileCatcher som gör allt man vill att en körjournal skall göra och dessutom är snyggt utformad och superenkel att förstå sig på. TripLog vinner dock när det gäller fler funktioner.

Är man bara i behov av det enklaste och använder sig av Android så fungerar appen Körjournalen där alla funktioner av appen är gratis.

Vinnaren blir i min värld dock MileCatcher!

Det var allt för detta inlägg. Kommentera gärna nedanför om ni har några frågor! Och ni som redan använder er av en körjournal app dela gärna med er av den information om ni tror att andra kan ha nytta av den appen. Ha det bra!

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *