Karma: Rädda mat med smart app

Karma Utvald bild

​Med appen Karma kan du äta gott, spara pengar och hjälpa miljön genom rädda mat från att kastas. Du betalar enkelt genom appen och tilldelas där ett digitalt kvitto som du sedan visar upp när du hämtar ut din mat. Som restaurang eller butiks-innehavare hjälper Karma dig att sälja mat som annars riskeras att slängas.

Snabbfakta

Betyg:

Namn: Karma
Pris: Gratis
Operativsystem: Android & Ios
Tillverkare: Karmalicious AB

​Ladda ner:

Kom igång med Karma

Efter att du har laddat ner (länk ovan) samt installerat Karma är det första du gör att skapa dig ett konto. Du fyller snabbt i namn, användarnamn, e-post samt lösenord och sedan är du igång.​

Skärmdump från Karma (skapa konto).

Skapa ditt konto.

Scrolla bland all mat till försäljning

Det första du möts av inuti appen är ett flöde av mat till försäljning​. Mat som du kan rädda. Du kan välja att bläddra bland hela måltider, fika, bröd, matvaror eller allt samtidigt.  Första gången jag scrollar genom flödet av mat finner jag bland annat surdegsbröd och tzatsiki till försäljning. Detta och allt annat du köper i appen säljs till halva priset eller mer.

Skärmdump från Karma (hitta mat).

Surdegsbröd till försäljning i Karma.

Jag gillar Karma redan från start. Jag förstår att jag personligen kan ha nytta av appen och spara pengar vid köp av måltider och matvaror. Samtidigt som jag gör miljön en tjänst genom att inte låta denna mat bli gammal och slängas.

Tänk på att slå på din telefons platstjänster (Gps) för att Karma skall visa mat som finns till försäljning i närheten av just dig.

Följ restauranger i appen

Något jag verkligen gillar med Karma är att man kan bläddra bland restauranger inuti appen och följa de restauranger man vill hålla extra koll på. Jag hittade flertalet restauranger inom 2 kilometers avstånd från mitt hem vilket var trevligt. Som jag nämnde ovan är det viktigt att slå på telefonens platstjänster för att Karma skall visa restauranger i närheten av dig och i din stad.

Skärmdump från Karma (följ restaurang).

Följ dina favorit-restauranger i Karma.

I skrivande stund pågår dock ingen försäljning från någon restaurang i närheten av mig. Ju fler restauranger och butiksägare som ansluter sig till Karma desto bättre kommer såklart utbudet av mat och måltider inuti appen bli. Vi får hoppas att många gör detta då idén bakom Karma är superbra.

Bra för restaurangägare och butiksinnehavare

Även om Karma tar en andel av försäljningskostnaden tror jag ändå att man som företagare kan ha stor nytta av tjänsten Karma​. För det första är det bättre att tjäna lite mindre på att sälja en måltid eller en matvara än att behöva slänga den och inte tjäna något alls, vilket säger sig självt.

För det andra är Karma gratis exponering för ens verksamhet. Även om en produkt inte skulle säljas visar man ändå att man som företag bryr sig om miljön och verkar för det bästa.​ Och även om man skulle sälja en produkt till lägre intjäning så vinner man nog nya kunder genom Karma, kunder som man kan bygga relationer till och dra nytta av framöver. Ja ni förstår mitt resonemang helt enkelt!

Sammanfattning av Karma

Jag gillar starkt Karma. Vad gäller appen så fungerar allt klockrent för mig, gränssnittet är snyggt och allt känns intuitivt upplagt. Konceptet med att sälja mat till halva priset som annars riskeras att slängas är superbra för både konsumenter och företag samt vår miljö. För att Karma skall bli en superbra tjänst i längden krävs att många restauranger och butiker ansluter sig till appen. Något jag tror kommer hända då det inte är svårt att se fördelarna med denna tjänst. Jag ger Karma betyget 4 av 5.

Vad tycker ni om Karma? Har ni testat på appen eller någon liknande app? Dela med er i kommentarsfältet nedan!​