Kategorier
Hälsa Träning

Kaloriräknare app: 5 grymma appar till Android & iPhone

Kaloriräknare app – ett grymt bra verktyg om du vill hålla koll på mängden kalorier du konsumerar dag för dag.

Vare sig du vill gå upp, ner eller behålla din nuvarande vikt så kan någon av apparna i denna text vara till stor hjälp för dig. Utöver att räkna kalorier är dessa appar grymt bra som matdagböcker. Om ditt mål är att äta en strikt hälsosam kost, räkna kolhydrater (LCHF) eller bara logga ditt matintag för skojs skull så är någon av apparna nedan precis vad du behöver. Värt att nämna är att du även kan logga din aktivitet, träning och i vissa fall din sömn med dessa appar.

[tcb-script async=”” src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”][/tcb-script][tcb-script](adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});[/tcb-script]

Kaloriräknare app – hur fungerar dem?

Kom igång med apparna och fyll i personlig informationApparna har en hel del gemensamt med varandra, oftast kommer du igång med apparna på följande vis. Du installerar appen och får därefter fylla i en profil gällande ålder, vikt, längd, kön, hur mycket du rör på dig samt hur mycket du tränar och sedan vilket mål du har… alltså vill du gå ner, upp eller behålla din nuvarande vikt?Apparna uppskattar dina förutsättningarUtefter uppgifterna du har fyllt i har apparna en ganska god uppskattning kring hur många kalorier du gör av med på en dag och hur många kalorier du kan äta för att uppnå din målvikt efter en viss tidsperiod. Är fallet så att en eventuell viktnedgång inte sker så kommer antalet kalorier du kan äta under en dag att ändras för att en viktnedgång skall börja ta fart. Eller tvärtom en viktuppgång om det är ditt mål.Stora databaser med livsmedelDet bästa med apparna är deras stora databaser med livsmedel och måltider. Du fyller helt enkelt i vad du äter och därefter vet appen hur många kalorier det motsvarar. Du får även ta del av annan information så som protein, fett och kolhydratmängd samt övrig information kring näringsvärdet diverse livsmedel och måltider besitter. Så vare sig du vill räkna kalorier, kolhydrater, äta nyttigt eller bara föra en matdagbok för skojs skull så kan apparna vara till stor hjälp.

[tcb-script async=”” src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”][/tcb-script][tcb-script](adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});[/tcb-script]

Snabbgenomgång av apparna

Nedan finner ni de fem apparna som utgör detta inlägg och lite kort information av varje. Nedanför denna gröna info-ruta går går vi in på detalj kring varje app.

Alla apparna finns både till Android samt iPhone. Skärmdumparna kommer dock från en android-telefon men apparna är mer eller mindre likvärdiga till Android samt iPhone.​

OBS! Betygen nedan är min personliga åsikt och priserna för ett premiumkonto är ungefärliga och gäller vid köp av 12 månaders tjänst.Priserna är noterade 9 maj 2017.

1. Lifesum

 

Pris: Gratis, eller cirka 35 kr i månaden för premiumkonto.Reklam i app: NejSvenska menyer: JaSvensk databas: JaLogga träning & aktivitet: JaUtlåtande: Grymt bra app, snygg design, fungerar superbra!Klicka här för att ladda ner till Android!Klicka här för att ladda ner till iPhone!

2. MyFitnessPal

 

Pris: Gratis, eller premium för ca 40 kr i månaden.Reklam i app: JaSvenska menyer: JaSvensk databas: JaLogga träning & aktivitet: JaUtlåtande: Väldigt bra app, många funktioner, informationsrik.Klicka här för att ladda ner till Android!Klicka här för att ladda ner till iPhone!

3. Fat Secret

 

Pris: Gratis.Reklam i app: NejSvenska menyer: JaSvensk databas: JaLogga träning & aktivitet: JaUtlåtande: Superbra app, 100% gratis,  går endast app koppla upp mot Google Fit eller Apple Hälsa.Klicka här för att ladda ner till Android!Klicka här för att ladda ner till iPhone!

4. My Plate Calorie Tracker

 

Pris: Gratis, eller guld-konto för ca 30 kr i månaden.Reklam i app: NejSvenska menyer: NejSvensk databas: NejLogga träning & aktivitet: JaUtlåtande: Bra och reklamfri app som gör jobbet, dock ej på svenska. Ett alternativ för de engelsktalande.Klicka här för att ladda ner till Android!Klicka här för att ladda ner till iPhone!

5. Lose It

 

Pris: Gratis, eller premium för ca 25 kr per månad.Reklam i app: JaSvenska menyer: NejSvensk databas: Delvis (Engelska och Svenska)Logga träning & aktivitet: JaUtlåtande: En kaloriräknare och hälsocoach som gör jobbet. Ej på svenska. Får klart godkänt.Klicka här för att ladda ner till Android!Klicka här för att ladda ner till iPhone!

1. Lifesum

[tcb-script async=”” src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”][/tcb-script][tcb-script](adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});[/tcb-script]

Lifesum kaloriräknare app
Såhär ser delar av appen Lifesum ut. Väldigt snygg app!

Lifesum är en riktigt bra kaloriräknare och matdagbok och du kan även logga din träning samt aktivitet inuti appen vilket gör Lifesum till en komplett hälsocoach.

Nedan finner ni ett kort videoklipp som demonstrerar appen, ni som föredrar text kan läsa vidare om Lifesum under videon. Klippet är på engelska.

Menyerna och användargränssnittet är supersnyggt och allt fungerar klanderfritt, allt känns smart och tydligt upplagt och det går snabbt att komma igång med appen och alla dess funktioner. Det är inget som krånglar eller är svårt att förstå sig på.​

Något som är viktigt med en kaloriräknare och matdagbok är att det är lätt att lägga till mat och det är det verkligen med Lifesum. Väldigt många livsmedel och måltider finns i appens databas. Du lägger enkelt till en måltid eller ett livsmedel i dina favoriter för extra snabb åtkomst. Att du kan skanna streckkoder på livsmedel är även något som underlättar att lägga vad du äter. Finns ett livsmedel inte med i databasen så kan du såklart lägga till det manuellt.

Med ett premium-konto så får du tillgång till extra funktioner så som att synkronisera Lifesum med andra appar så som Runkeeper och Fitbit, något som såklart är väldigt bra. Du får även tillgång till specifika kosthållningar så som LCHF, Mat för Styrka, Skandinaviska Dieten med flera.

Värt att nämna är att du även kan bläddra bland flertalet härliga recept inuti appen och att du enkelt kan dela med dig av dina hälsoresa till vänner och bekanta med ett knapptryck inuti appen.

Lifesum är sammanfattningsvis en grymt bra hälsocoach och kaloriräknare!

2. MyFitnessPal

MyFitnessPal kaloriräknare skärmdump
Två skärmdumpar från appen MyFitnessPal.

MyFitnessPal låter dig räkna dina kalorier, föra matdagbok samt logga alla dina träningspass och din aktivitet i form av dagliga steg. Appen är helt enkelt en komplett hälsocoach!

Nedan finner ni ett kort videoklipp som demonstrerar appen, ni som föredrar text kan läsa vidare om MyFitnessPal under videon. Klippet är på engelska.

Appen är väldigt rik på information och ger dig utförliga siffror kring vitaminer, mineraler, makronutrienter och annat. Du kommer helt enkelt ha stenkoll på minsta lilla detalj kring hur du äter. Appens databas med livsmedel är väldigt stor och det mesta finns redan inlagt. Du kan såklart lägga till ett livsmedel som inte redan finns på egen hand. Appen innehar en inbyggd streckkodsläsare för att du snabbt skall kunna skanna in och lägga till diverse livsmedel och produkter du konsumerar.

När det gäller träning och aktivitet kan du logga allt. För det första så ansluter du smidigt MyFitnessPal till andra appar och enheter så som Fitbit, Runkeeper eller S Health, på så vis synkas informationen därifrån till MyFitnessPal. Väldigt bra! För det andra kan lägga till sporter eller aktiviteter du utfört manuellt genom appen, väldigt mycket finns redan inlagt och du anger bara den totala tiden du utförde en viss sport eller aktivitet och sedan räknar appen ut hur många kalorier du gjort av med.

Inuti appen kan du bläddra bland recept för att inspireras. Du kan även lägga till andra användare av appen som vänner och skriva statusar inuti appen, ni blir som en liten gemenskap som kan peppa och inspirera varandra genom kost och träning.

Med ett premiumkonto slipper du en liten reklambanner i nederkant av appen och får tillgång till fler funktioner än med gratiskontot. Enligt skaparna av appen har användare med ett premiumkonto 36% större chans att uppnå sina mål, så är du verkligen seriös med din hälsoresa kan ett premiumkonto kanske vara värt pengarna?

3. Fat Secret​

Fat Secret kaloriräknare
Startfliken och fliken Rapporter från Fat Secret.

Fat Secret är precis som de andra apparna i detta inlägg både en kaloriräknare, matdagbok och träningsdagbok. Du kan såklart använda den precis hur du själv vill. Denna app är helt gratis, det finns inga extrafunktioner att köpa till och det finns inte heller någon reklam i appen. Funktionalitet och design är väldigt bra, allt fungerar som det skall och man är igång på nolltid.

​Att lägga till måltider och livsmedel är enkelt och även denna appen har streckkodsläsare. Du kan snabbt lägga till alternativ från nyligen ätna eller mest ätna måltider, allt för att det hela skall vara så smidigt som möjligt. Databasen är stor och vanliga livsmedel hittades utan problem vid mitt test.

Kör du Android så kan du koppla ihop appen med Google Fit, för att därifrån synka information om hur många steg du ​tagit under dagen med mera. Använder du dig istället av iPhone kan du synka appen med Apple Hälsa. I övrigt finns ingen möjlighet att synka Fat Secret med andra enheter eller appar.

Startsidan av Fat Secret består av andra användares uppdateringar, ofta bilder och recept på vad de själva äter, en väldigt trevlig funktion. Det finns även recept inlagda i appen att ta del av. Sist men inte minst finns även en funktion där du skall kunna ta kort på din måltid och sedan skall appen försöka känna igen vad det är för mat så att man enkelt kan lägga till det i sin matdagbok. Jag har inte utvärderat denna funktion men den är minst sagt spännande.

Fat Secret är en bra kaloriräknare och en komplett hälsocoach som är 100% gratis och ett bra alternativ.​

4. My Plate Calorie Tracker

MyPlate Kaloriräknare skärmdumpar.
Två skärmdumpar från My Plate Calorie Tracker.

My Plate Calorie Tracker hjälper dig att hålla koll på ditt matintag, kalorier och du kan även logga träning och aktivitet. Precis som de ovanstående apparna är My Plate Calorie Tracker en komplett hälsocoach!

Appen har en stor databas av livsmedel och du lägger enkelt till en måltid eller ett livsmedel. Finns ett livsmedel inte med lägger du till det själv, oftast finns det vanligaste med. Appen har en inbyggd streckkodsläsare för att enkelt skanna in produkter diverse produkter. Databasen av livsmedel liksom appen är på engelska.

​Gällande daglig aktivitet så går det att koppla ihop appen med Google Fit, för att bland annat synka information om hur många steg man tagit under dagen. Att synka My Plate Calorie Tracker med andra appar eller enheter går i dagsläget inte. Att lägga till ett träningspass i form av en sport eller en aktivitet är supersmidigt och många aktiviteter finns redan inlagda i appens databas. Databasen är på engelska.

I övrigt är appen snygg och enkel att navigera sig igenom. Allt känns bra upplagt och inga frågetecken väcks. Med ett premiumkonto får man som vanligt tillgång till fler funktioner än med ett gratiskonto, men appen är fri från reklam även med ett gratiskonto.

My Plate Calorie Tracker är ett bra alternativ för de som kan tänka sig en app med engelska menyer och en databas på engelska.​

5. Lose It​

Lose It Kaloriräknare skärmdumpar.
Skärmdumpar från appen Lose It.

Lose It är en komplett hälsocoach där du loggar dina kalorier, din kost, motion och din aktivitet. Du kommer snabbt igång med appen och allt fungerar som det skall direkt från start.

Att logga måltider fungerar klockrent och databasen med livsmedel är på både svenska och engelska. Jag testade att söka (på svenska) på vanliga livsmedel som potatis och ägg och allt fanns där. Som med de andra apparna i artikeln finns en streckkodsläsare inbyggd för snabbare loggning av mat. Mat du ofta konsumerar sparas även för snabb åtkomst.

Att logga träning, aktivitet och sömn är lika enkelt som att logga mat. Många sporter och övningar finns redan med i appens databas, däremot är databasen mestadels på engelska. Löpning finns ej med, utan istället Running.​

Det finns många appar och enheter att koppla ihop Lose It med, exempelvis Runkeeper, Google Fit eller FitBit. Något som jag tidigare påpekat är väldigt bra och användbart. Att koppla ihop Lose It mot dessa appar och enheter ingår i ett standardkonto och är gratis.

Lose It är en komplett kaloriräknare och hälsocoach men passar bäst den engelsktalande.​

Det var allt! Tack för att ni läste detta inlägg. Nu vill jag veta vilken kaloriräknare ni kommer att välja eller vilken ni redan använder? Ha det bra!​

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *