Kategorier
Allmänt

Automatisera ditt digitala liv med plattformen IFTTT

Små uppgifter och sysslor blir lätt väldigt många till antalet och kan sammanlagt kräva en hel del energi och tankekraft av oss. Med plattformen IFTTT kan du automatisera massvis av dina digitala uppgifter, processer eller åtaganden och därmed förenkla och effektivisera för dig själv.

Detta genom att IFTTT möjliggör smart kommunikation mellan dina uppkopplade appar, prylar och tjänster. Ett exempel, om du byter profilbild på Facebook så byts automatiskt dina profilbilder på Instagram, Twitter och andra sociala kanaler till samma bild. Ett annat exempel kan vara att foton på din telefon automatiskt sparas på din Google Drive eller Dropbox för backup.

Listan kan göras hur lång som helst och med smarta prylar i hemmet blir möjligheterna ännu fler. Exempelvis kan dina Philips-HUE lampor automatiskt tändas eller släckas beroende på vart du befinner dig, din telefons GPS kan nämligen berätta det åt lamporna via IFTTT.

IFTTT står för “if this then that”, alltså om något händer skall något annat hända. Så namnet förklarar egentligen väldigt bra vad plattformen innebär och kan göra.

Kolla över innehållsförteckningen för en överblick av hela denna guide till IFTTT.

I detta blogginlägg:Så här kommer du igång med IFTTTVideoguide till IFTTTSkapa din första automatisering10 supersmarta automatiseringar (applets) du kan använda redan idagEn sammanfattning av IFTTT

Så här kommer du igång med IFTTT

Startsidan på www.iftttt.com

Startsidan på www.ifttt.com. Tjänsten är gratis att använda sig av.

IFTTT är enkel att komma igång med och tjänsten är helt gratis. Surfa bara in på www.ifttt.com och skriv in din mail eller logga in med ditt Google eller Facebook-konto. Du kan även ladda ner IFTTT som app på Google Play eller App Store och göra samma process därifrån, det spelar ingen roll vad du väljer, IFTTT har samma funktionalitet på dator som telefon.

Videoguide till IFTTT

För dig som vill kolla in vad IFTTT är och hur tjänsten fungerar i video-format så är det bara att klicka på videoklippet nedanför.

Videon innehåller följande:

 • -Vad IFTTT är
 • Hur du skapar en egen automatisering
 • Hur du använder färdiga automatiseringar.
 • Tips på tre bra applets/automatiseringar

Glöm inte att läsa klart denna text efter videon då du får ta del av 10 tips på grymt bra automatiseringar längre ner och mycket annat som inte är med i videon.

Skapa din första automatisering

När du har registrerat ett IFTTT-konto via www.ifttt.com eller deras app så är det på tiden att du skapar din första automatisering. En automatisering kallas för övrigt för applet eller för recipe, alltså recept på svenska. Man kan likna receptet med instruktioner över vad som skall ske om vissa förutsättningar ges. Alltså om en sak händer (kanske tar du ett foto med mobilkameran) så skall en annan sak hända (exempelvis att fotot automatiskt skickas till en utvald kompis beroende på vart du befinner dig), eller vad vi nu väljer i form av input och output.

Processen för att skapa dig en egen automatisering (applet)

Processen för att skapa en ny automatisering är väldigt och enkel och principen är likadan på både IFTTT´s hemsida eller app. I grund och botten går det till enligt trestegsprocessen nedan.

1. Välj en tjänst och en triggerVälj en tjänst, exempelvis Instagram och välj därefter en trigger, exempelvis att du laddar upp ett foto på din Instagram. Nu har du helt enkelt valt att varje gång du laddar upp ett foto på din Instagram så skall någonting hända, se nästa steg.

2. Välj en ny tjänst och en händelseNu är det dags att välja en ny tjänst och en händelse som skall ske på den tjänsten. Du kan exempelvis välja Google Drive som tjänst och som händelse att nypublicerade foton på din Instagram automatiskt sparas i en mapp på din Google Drive.

3. Spara din automatisering och låta den arbeta för digAllt du behöver göra nu är att spara din automatisering och låta den arbeta för dig. Så för att repetera vår automatisering, vi har alltså valt att nya foton som du publicerar på ditt Instagram-konto automatiskt sparas i en mapp på din Google Drive. 

Välj bland massvis av färdiga automatiseringar inuti IFTTT

Om sanningen skall fram har jag själv inte skapat några egna automatisering i IFTTT, jag har valt färdiga som redan finns tillgängliga. Det är bara att bläddra runt och inspireras av alla applets för att sedan välja vad som passar en själv och vad som kan förenkla ens egna digitala liv. Eller vad man helt enkelt tycker verkar vara en rolig automatisering. Du kan exempelvis bläddra bland automatiseringar för olika tjänster, för olika ändamål eller bland olika samlingar av automatiseringar.

Nedan ser ni en bild som tipsar om olika automatiseringar med ett speciellt tema för varje samling.

Bild på olika IFTTT samlingar

Här kan ni se samlingar med färdiga automatiseringar (applets) utifrån olika teman.

För att sammanfatta bilden så visar den upp automatiseringar för.

 • Applets för Google
 • Applets för iOS
 • Applets för Android
 • 15 Applets för röstassistent
 • 15 Applets för foto
 • 21 Microsoft Applets
 • 21 Applets för rymden 
 • 18 Applets att börja med
 • 15 Applets från tillverkare

Jag rekommenderar er verkligen att titta runt bland allt som IFTTT har att erbjuda, det är det absolut bästa sättet att ta reda på vad som finns och för att lära känna plattformen.

10 supersmarta automatiseringar (applets) du kan använda redan idag

Nedan har jag samlat 10 smarta automatiseringar (applets) som du kan börja använda redan idag för att förenkla ditt digitala liv. Jag har försökt få med applets för olika tjänster och appar så chansen att just du finner någon som du kan använda dig av är så stor som möjlig. Och som sagt, det är verkligen rekommenderat att kolla in alla tusental applets som finns färdiga att använda på www.ifttt.com/discover, där kan du bläddra bland applets för just de tjänster du använder dig av.

1. Spara automatiskt dina foton från din telefon till din Google Drive

Med denna enkla men effektiva automatisering så sparas alla foton från din telefon till din Google Drive. En enkel automatisering men dock så smart, hur ofta orkar man egentligen säkerhetskopiera sin foton från telefonen till en annan plats? Inte ofta skulle jag säga! Och att döma av antalet användare (över 80000) så känner många likadant.

Klicka på bilderna nedan för att ta dig till de båda “recepten” på IFTTT.

Säkerhetskopiera foton till Drive (iOS)

Säkerhetskopiera bilder från iPhone till Google Drive.

Säkerhetskopiera foton till Drive (Android)

Säkerhetskopiera bilder från Android till Google Drive.

2. Spara din Instagram-foton till din Google Drive

Här är ytterligare en applet som säkerhetskopierar dina foton, i just detta fall så sparas dina uppladdningar på Instagram automatiskt till din Google Drive. För er som använder Dropbox finns liknande färdiga lösningar ni kan använda er utav, sök och ni skall finna. Denna automatisering har 13000 användare.

Klicka på bilden nedan för att ta dig till automatiseringen på IFTTT.

Spara dina Instagram-foton till din Google Drive

Spara automatiskt dina Instagram-foton till din Google Drive.

3. Dela automatiskt dina Instagram-foton till din Facebook

Vi fortsätter på Instagram-spåret, här är en automatisering som automatiskt delar dina nya Instagram-foton till din Facebook. Liknande funktioner finns för Twitter, Pinterest och Tumblr för er som vill använda er av det. En funktion som denna kan verkligen spara tid för den som vill dela med sig av foton på flera sociala kanaler än bara en.

Klicka på bilden nedan för att ta dig till automatiseringen på IFTTT.

Dela automatiskt dina Instagram-foton till din Facebook

Dela automatiskt nya Instagram-foton till din Facebook.

4. Synka automatiskt din Twitter och Facebook-profilbild

Med detta enkla och smidiga applet så slipper man tänka på att hålla sina profilbilder mellan Twitter och Facebook i synk, det görs helt enkelt automatiskt. Såklart tar det inte lång tid att fixa det manuellt men det sköna är ju att man slipper tänka på det om man är en person som vill ha samma bild på båda plattformarna. Liknande automatiseringar finns för andra sociala kanaler.

Klicka på bilden nedan för att kolla in automatiseringen på IFTTT.

Synka automatiskt din profilbild mellan Twitter och Facebook

Synka dina profilbilder mellan Twitter och Facebook.

5. Spara automatiskt foton på Facebook du är taggad i till din Google Drive

Här är ytterligare en populär automatisering för Facebook där foton som du taggas i automatiskt sparas till din Google Drive.  Hela 48000 personer använder sig av detta applet och liknande varianter finns för att spara foton till andra tjänster.

Klicka på bilden nedan för att ta dig till automatiseringen.

Spara foton på Facebook du är taggad i på Google Drive

Spara automatiskt foton på Facebook du är taggad i på din Google Drive.

6. Logga automatiskt alla dina besök till gymmet i ett Google Kalkylark

Är du en person som vi hålla koll på dina träningspass? Kanske presterar du bättre av att veta hur mycket och när du har tränat. Med denna enkla automatisering så sparas alla din besök på gymmet automatiskt i ett Google Kalkylark. Automatiseringen fungerar som så att du ställer in din adress för ditt gym och därefter vet den när du kommer till gymmet och när du lämnar. Du måste dock ha platstjänster (GPS) påslaget på din telefon och såklart bära med dig telefonen när du är på gymmet. 

Klicka på bilden nedan för att kolla in automatiseringen på IFTTT.

Logga automatiskt alla din besök på gymmet

Logga automatiskt alla din besök på gymmet i ett Google Kalkylark.

7. Få en påminnelse varje dag om att meditera

Med denna automatisering så får du varje dag (på en egen utvald tid) en notis från IFTTT-appen om att du skall meditera. Alla vi som försökt oss på att börja med den goda vanan att meditera varje dag vet att man ibland kan behöva hjälp på traven med det.

Klicka på bilden nedan för att kolla in automatiseringen.

Få en påminnelse varje dag om att mediera

Få en påminnelse varje dag om att mediera.

8. Slå automatiskt på dina Philips HUE-lampor när du kommer hem

Genom att du har platstjänster (GPS) påslaget på din telefon vet denna automatisering när du är hemma från jobb eller annat och slår då på dina Philips HUE-lampor i hela ditt hus. Supersmidigt och smart men kräver såklart att du har Philips HUE-lampor.

Slå automatiskt på dina Philips HUE-lampor när du kommer hem

Slå automatiskt på dina Philips HUE-lampor när du kommer hem.

9. Skapa automatiskt ett Discover Weekly-arkiv på Spotify

Med denna lilla applet så missar du aldrig att spara ner dina favoritlåtar på Spotify till någon av dina spellistor.

Skapa automatiskt ett Discover Weekly-arkiv på Spotify

Skapa automatiskt ett Discover Weekly-arkiv på Spotify.

10. Få ett SMS när du får ett mail från en specifik epost-adress (fungerar med Gmail)

Ibland är ett mail verkligen vara extremt viktigt och jag antar att det är då denna automatisering kommer in i bilden. Du kan helt enkelt få ett SMS till din telefon som låter dig veta att ett mail har kommit från en specifik epost-adress. Hela 19000 personer använder denna automatisering och den fungerar som sagt med just Gmail.

Klicka på bilden nedan för att kolla in automatiseringen på IFTTT.

Få ett SMS när du får ett mail från en specifik epost-adress (Gmail)

Få ett SMS när du får ett mail från en specifik epost-adress (Gmail).

En sammanfattning av IFTTT

Nu vet du vad IFTTT är, hur det fungerar och vilka olika typer av automatiseringar som du kan använda dig av. Du vet även att du kan skapa helt egna automatiseringar och att du enkelt kan använda dig av färdiga varianter. Som jag sagt tidigare i denna text så rekommenderar jag verkligen att du själv kollar in allt som IFTTT har att erbjuda, man kan verkligen förenkla och automatisera sitt digitala liv med denna plattform. Plattformen är kompatibel med hundratals olika tjänster, appar och enheter och det finns tusentals färdiga automatiseringar att använda sig av, i denna text har vi bara skrapat på ytan gällande vad IFTTT kan göra. Så återigen, kolla in tjänsten och upptäck vad den kan göra för dig.

Ha det fint och hoppas att du har uppskattat denna guide till IFTTT. Vilka automatiseringar (applets) är dina favoriter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför.

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *