Fitbit Blaze & Fitbit appen – Recension

Fitbit Blaze är en smart och aktivitetsklocka från Fitbit och i detta inlägg skall vi ta en närmare titt på både klockan samt den tillhörande Fitbit appen.

Klockan kostar i dagsläget (Januari 2017) cirka 2300 kr och med på köpet följer såklart laddare.

Fitbit Blaze är ej vattentät men tål svett och lättare stänk. Bada eller duscha ej med klockan på.

Vi börjar med en snabb sammanfattning av Blaze och dess grundläggande funktioner:

  • Blaze håller koll på din aktivitet samt träning under hela dagen. Bland annat dagens steg, trappor, aktiva minuter och kalorier du bränt.
  • Loggar hur länge och väl du har sovit under natten. I appen ser du detaljinformation kring nattens sömn och din sömnhistorik.
  • Registrerar din puls 24/7 och visar pulsen live i klockan samt appen.
  • Kan kopplas upp mot din telefons GPS.
  • Visar notiser från din telefon, så som sms, inkommande samtal eller mail från kompatibla appar så som gmail.
  • Du kan justera volymen, pausa, starta eller byta låt på din smart-telefon via klockan.

Nedan ser ni för övrigt en bild på det nya gränssnittet av Fitbit appen.

Bild från Fitbit-appen, på siffror kring aktivitet.

Snyggt och tydligt.

Fitbit Blaze som aktivitetsmätare

Det största värdet med en klocka som Fitbit Blaze är för mig att hålla kolla på min aktivitet. Då talar jag framförallt om antal steg jag tar per dag samt om jag är aktiv och rör på mig majoriteten av mina vakna timmar. Att vara stillasittande är något jag verkligen vill undvika! Blaze gör ett utomordentligt jobb med att registrera min aktivitet och vill man ha påminnelser att röra på sig varje timma kan man få det.

Bild från FitBit appen.

Statistik från Fitbit-appen.

När det kommer till din aktivitet så loggar klockan förutom dina steg och aktiva timmar även avstånd, trappor, kalorier och din puls. Denna information kan ni devlis se på bilden ovan till vänster, minus pulsen. Klockan kan även logga träningspass i form av exempelvis löpning, cykling eller styrketräning.

Det bekväma med en fitnessklocka som Blaze är att den håller koll på ens aktivitet utan att man behöver ha sin telefon med sig hela tiden. Som är fallet när man har en inbyggd stegräknare i sin smart-telefon och därmed behöver ha den i fickan hela tiden. Vill man så lämnar man telefonen hemma och synkar informationen som klockan tar in när det passar en själv.

En funktion som dock kräver att du har mobilen med dig är när du vill koppla upp din Blaze mot din telefons GPS. Detta är inget krav när du exempelvis skall köra ett springpass men med GPS aktiverad så mäter klockan avståndet du springer mer korrekt och kan även kan kartlägga exakt vart du har sprungit. Denna information samt steg, kalorier och puls under passet synkar du som alltid till telefonen när du har tid för det.

Sammanfattning av Blaze och aktivitet

Allt som har med rörelse och aktivitet fungerar klockrent. Informationen loggas korrekt och allt presenteras snyggt och enkelt i appen. Jag kan tillägga att jag har satt mitt mål till att minst ta 10000 steg per dag och klockan vibrerar och låter en veta när man uppnått sitt mål. Faktiskt en väldigt bra känsla!

Fitbit Blaze loggar din sömn

För att logga din sömn så behöver du såklart sova med klockan. För mig som alltid tagit av mig min klocka innan sovdags så kändes det först helt fel. Man behöver eventuellt vänja sig men armbandet som följer med klockan är väldigt bekvämt, det kan absolut användas dygnet runt och har för övrigt ett snyggt och sportigt utseende.

Klockan registrerar som alltid din puls och din rörelse och kan med dessa två variabler avgöra hur länge och bra du sovit samt om du vaknat under natten och under vilka perioder du varit rastlös eller inte. Du kan ställa in ett mål på hur många timmar per natt du vill sova för att helt enkelt ha något att mäta emot. Att ha ett uppsatt mål motiverar för övrigt mig att uppnå detta och inte fuska med sömnen som såklart är superviktig för ens hälsa och välmående.

Bilden ovan till vänster visar min sömndata för en natt. Bilden till höger visar min puls för samma natt samt en liten tid efter uppvaknandet. Man kan tydligt se hur sömn korrelerar med en lägre puls.

Sammanfattningsvis gör Blaze och appen ett grymt bra jobb med att logga ens sömn samt presentera sömndata och historik på ett tydligt vis. Allt sker automatiskt om du bara har klockan på dig när du sover. Precis som med att sätta ett mål för antal steg per dag sätter du med sömnen ett mål på hur många timmar per natt du villa sova.

Bild från Fitbit appen, sömn och puls.

Mer statistik från appen.

Fitbit Blaze som smartklocka

Utöver att vara en aktivitets och sömnmätare så är även Blaze en smartklocka, även om den är något begränsad som en sådan. Du kan få notiser om sms, samtal eller mail. Däremot kan du inte svara på dessa men att slippa plocka upp mobilen ur fickan för att läsa ett sms kan var skönt.

Du kan även styra musiken i din telefon via klockan. Pausa, starta, byta låt samt höja volymen via klockan är väldigt bekvämt om man är ute på ett springpass och har telefonen i ett fordral på armen.

Bild på Fitbit Blaze.

En något suddig bild på hur det ser ut när musik spelas.

Jag gillar som ni förstår funktionen med att kunna justera musiken, och visst är det skönt att få notiser när sms osv kommer in till telefonen men jag personligen använder mig ej av det. Och det går inte att ladda ner appar till klockan som på en Apple Watch. För mig är Blaze först och främst en aktivitetsklocka med vissa smarta funktioner, men dessa funktioner fungerar dock väldigt bra.

Blaze batteritid, pekskärm, gränssnitt med mera

Till att börja med så är batteritiden absolut godkänd, jag får ladda klockan ungefär 3 gånger per vecka och då använder jag klockan hela tiden förutom att jag inte alltid sover med den. Laddare följer såklart med vid köpet av klockan och du plockar ur själva klock-huvudet ur armbandet, placerar klock-huvudet i laddaren och laddar via datorns usb.

Bild på Fitbit Blaze och laddare.

Fitbit Blaze på laddning.

Att klock-huvudet är avtagbart från armbandet möjliggör även att man kan köpa till nya armband i olika stilar och använda med klockan. Jag gillar starkt armbandet som följer med från start men skulle man vilja köpa ett i läder för en “lyxigare” känsla så gör man det och placerar klock-huvudet i det istället.

Touch-skärmen på klockan reagerar snabbt och direkt på rörelse och färgerna samt upplösningen är verkligen bra. Hela klockan känns verkligen som en premium-produkt. Gränssnittet är riktigt snyggt designat och klockans menyer innefattar dagens statistik, färdiga träningspass, tidtagarur och nedräknare med mera. Inuti klockan kan du som vi nämnt ovan även styra musiken i din mobil samt ta emot notiser från din smart-telefon.

Från start visas en analog klocka på skärmen men möjligheten finns att byta till olika klock-stilar och jag valde en digital där även puls och annat visas. Kul att kunna välja bland dessa!

Klockan är som jag nämt ovan ej vattentät men tål lättare stänk. Duscha eller bada ej med klockan på.

Sammanfattning och betyg av Fitbit Blaze

Blaze är helt enkelt en grymt bra smart och aktivitetsklocka från Fitbit. Den kan allt som en aktivitetsmätare skall kunna och gör ett väldigt bra jobb med att logga din aktivitet under dagen samt din sömn under natten. Fitbit appen presenterar även all denna statistik på ett snyggt och överskådligt vis. Klockan är enkel att komma igång med och börja använda och allt känns intuitivt och enkelt upplagt.

Det medföljande armbandet är som sagt väldigt bekvämt och det är inga problem för mig att använda klockan under hela dagen och sedan även på natten för att kunna logga min sömn. Att klockan inte är vattentät är inget stort problem men då en klocka som denna är tänkt att bäras typ hela tiden så hade det vart bra om man även kunde duscha med den. Kommer det bli ett problem med folk som glömmer detta och tar sig ett dopp med sin Blaze? Hade Blaze däremot varit vattentät så hade nog även priset vart högre, som i skrivande stund ligger på 2300 kr.

Jag ger Fitbit Blaze betyget 4/5. En mycket bra produkt i min ögon.

Det var allt jag hade om Fitbit Blaze! Har ni något att tillföra artikeln? Eller har ni några frågor kring Blaze eller Fitbit så tveka inte att lämna en kommentar nedan. Ha det bra!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

DELA GÄRNA!