Kategorier
Hälsa

Blåljusfilter till mobilen (Android & iPhone)

Tipsar om appar som tar bort blått ljus från mobilskärmen! Gratis och enkla att installera samt använda! Blått ljus är förknippat med sämre sömn och med insomningssvårigheter. Det blåa ljuset stör vår biologiska dygnsrytm och rubbar utsöndringen av hormonet melatonin, något som förutom problem med sömnen kan ge andra hälsoproblem!

Blåljusfilter till din mobil – För en god natts sömn!
God sömn är viktig för vår hälsa och vårt välbefinnande men många studier pekar mot att vi får för lite sömn. Något som bidrar till diverse sjukdomar samt ett allmänt sämre mående.

Något som kan bidra till problem med insomning och en sämre sömn är det “blåa ljuset” som våra apparater ger ifrån sig. Inte minst våra telefoner. Blått ljus rubbar vår dygnsrytm och bidrar till mindre utsöndring av melatonin i våra kroppar. Och melatonin är ett hormon som just ansvarar för att göra oss sömniga.

Vad gör vi åt problemet?

Lyckligtvis finns det en lösning på problemet, Nämligen appar till både Android samt iPhone som skyddar mot blått ljus. Till iPhone finns även ett inbyggt skydd som blockerar det blåa ljuset från skärmarna när man väljer att detta skall ske. Istället för det klara och ljusa skenet från skärmen blir det mer gulaktigt och dovt, man vänjer sig snabbt och tänker inte alls på det efter ett tag. Sedan så är det ju bara timmarna inför läggdags man har den inställningen på sin telefon ändå.

Utöver bättre sömn och en enklare insomning rapporterar även användare att deras ibland irriterade ögon (av för mycket skärmtid) inte längre är lika irriterade och röda.

Blåljusfilter inbyggt i iPhone!

Apple har med sin uppdatering till iOS 9.3 inkluderat en funktion i sitt operativsysten som de kallar Night Shift, vilket gör samma sak som diverse appar som skyddar mot blått ljus. Så har du en iPhone, iPad eller iPod Touch så se helt enkelt till att uppdatera till iOS 9.3 eller den senaste versionen av iOS och saken är klar. Läs om hur du använder Night Shift via denna länk.

Blåljusfilter App – Alternativet för Android!

I Android finns i skrivande stund ingen inbyggd funktion för att blockera blått ljus på skärmen utan här får man förlita sig på någon app. En gratis app som gör jobbet och är enkel att använda är Blåljustfiler.

Nedan ser ni hur en aktivering av filtret påverkar ljuset från skärmen. Här via appen Blåljusfilter.

Bild från Blåljusfilter appen.
Filtret först av sedan aktiverat i Blåljusfilter appen.

Bonustips – Blåljusfilter till datorn!

När det gäller eran dator är programmet F.lux ett grymt bra alternativ. Jag och många andra jag känner använder själv detta program och vi är väldigt nöjda.

Surfa bara in på www.justgetflux.com och ladda ner programmet till Mac eller PC. Det går att göra massor av inställningar i programmet gällande tider på dygnet som det blåa ljuset skall filtreras och hur mycket men de automatiska inställningarna fungerar väldigt bra och känner av klockslaget och årstid.

Har ni testat att blockera blått ljus från era apparater? Har ni märkt någon skillnad? Har ni någon ytterligare app eller funktion att tipsa om så är ni välkomna att göra så i kommentarerna nedan.

Save

Av Joakim Johansson

Grundare av AppFokus med målet att tipsa om grymt bra appar som förenklar och förbättrar våra liv. Extra intresserad av Google-appar, molntjänster och smarta appar som sparar tid och energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *