App för att mäta avstånd [mobilen blir din måttstock]

Bild på användning av appen Google Measure

Appar för att mäta saker med mobilens kamera (exempelvis ett bords längd och bredd) har funnits länge på Google Play och App Store men apparna har aldrig varit särskilt bra och ofta fyllda med reklam. Nu är situationen dock annorlunda, tekniken i telefonerna och framförallt kamerorna har blivit mycket bättre de senaste åren och både Google och Apple har nyligen släppt egna appar för mätning av objekt. Både Google och Apple kallar sin app för Measure (mäta) och båda varianterna är såklart gratis och fria från reklam. Jag har personligen testat Googles app för mätning så låt oss ta en titt på den först.

Appen Measure från Google

Bild på Google Measure loggo

För alla med en Android-telefon är appen Measure från Google det självklara valet vid val av app för mätning med telefonen. Som oftast när Google släpper en app så är den gratis, fri från reklam och fungerar väldigt bra.

Appen är kompatibel med alla nyare Android-telefoner som stödjer Googles AR-teknik, kolla in denna länk för den officiella listan över vilka telefoner som fungerar med appen. Finns din telefon med så kan du sedan ladda ner appen via länken (bilden) nedanför. Vill du veta mer om appen först är det bara att läsa vidare.

Länk till att ladda ner Measure-appen i Play Butik.

Mina resultat med appen

På Google Play kan man läsa att måtten som tas med appen skall ses som ungefärliga, det stämmer bra och du kommer inte få rätt på millimetern när du mäter med appen. Cirka 1 cm plus/minus brukar mätningarna ofta landa på, vilket är riktigt bra när man snabbt behöver mäta något ungefärligt.

Nedan ses tre stycken exempelbilder på mätningar jag har gjort, i verkligheten var pallen 44 cm hög, mattan var 72 cm bred och bordet var 90 cm brett. Det skall dock tilläggas att jag inte ansträngde mig för att "mäta bra" och jag antar att man kan få ännu bättre resultat om man är lite mer noggrann.

Bild på mätning av matta samt pall med Google Measure

Resultaten blev rätt inom 1 centimeters felmarginal.

Mätning av bord med Measure från Google

Nästan helt korrekt mått taget med appen.

Så här kommer du igång med appen Google Measure

Det är busenkelt att komma igång med appen och börja mäta saker. Efter att du konstaterat att din telefon fungerar med appen samt laddat ner och installerat den så är det bara att följa punkterna nedanför.

  1. Öppna appen Measure.
  2. Rikta kameran mot det du vill mäta (det måste vara en plan yta som bord, mattor, en vägg eller liknande).
  3. Rör runt lite med kameran tills att de två verktygen för mätning samt små vita prickar syns på din skärm.
  4. Dra nu ut ett verktyg (antingen för höjd eller längd/bredd) mot det du vill mäta och släpp sedan verktyget där.
  5. Justera därefter verktyget så att kanterna på verktyget motsvarar kanterna på det du vill mäta.
  6. Klicka sedan på den runda knappen för att ta ett kort och därmed spara din mätning. 

Apples app Measure

Precis som Google så kallar även Apple sin mät-app för Measure och båda apparna fungerar i grunden på samma vis även om gränssnittet mellan de båda apparna skiljer sig åt en aning.

Du som har en iPhone behöver inte ladda ner appen utan den kommer finnas förinstallerad på din telefon när den väl har uppdaterats till iOS 12, vilket sker någon gång under hösten 2018. Alla äldre iPhone modeller kommer dock inte att uppdateras till iOS 12 vilket innebär att du som har en sådan får ladda hem en tredjeparts-app för mätning från App Store. På denna länk kan du läsa vilka enheter som kommer fungera med iOS 12.

Och för dig som inte kommer kunna uppdatera din iPhone till iOS 12 så finns det som sagt alternativ på App Store som kan vara värda en chans. Nedan finns ett par exempel:

Har inte testat appen själv

Då iOS 12 inte är lanserad ännu så har jag inte haft någon möjlighet att själv testa appen. Andra har dock gjort det genom att använda sig av iOS 12 betan och i denna artikel (på engelska) kan du som är nyfiken läsa mer om appen Measure. Vill du hellre titta på video så har Apple själva demonstrerat hur appen fungerar och den videon kan du se precis här nedanför.

Är Apples app för mätning så smidig som på videon så är den absolut enklare att använda sig av än Googles app. Om resultatet är bättre i den ena respektive den andra appen är en annan diskussion och det lär vi få reda på med tiden.

Sammanfattning

Tekniken i våra telefoner förbättras hela tiden och jag tror att mätning med våra mobiler från och med nu är ett bra alternativ till en måttstock, vilket inte var fallet för ett antal år sedan. Att Google och Apple har utvecklat egna appar för mätning som är gratis för oss alla är ytterligare en faktor som gör mätning med telefonen troligen kommer bli mer vanligt. Så länge du inte behöver ett väldigt korrekt mått så är det helt enkelt smidigt att alltid ha tillgång till en måttstock i form av telefonen i din ficka.

Har du provat att mäta med din telefon? Hur blev resultatet? Kommentera gärna nedan.